Ако погледнете статистиката на германския национален отбор за 2015 година, щеше да видите любопитен факт. Срещу един футболист е написано 754 минути. Това играчът с най-много изиграни минути за „маншафта“ през миналата година. Цифрата не би била толкова впечатляваща, ако се отнасяше за Месут Йозил, Мануел Нойер, Тони Кроос или Томас Мюлер, но това не е така. Въпросният футболист, играл във всичките девет мача на „бундестима“ за 2015 година, е Йонас Хектор.

Същият Йонас Хектор, който беше героят на Германия в четвъртфиналния мач от Евро 2016 срещу Италия. Той направи асистенцията за гола на Месут Йозил в редовното време, а след това вкара и победната дузпа за тима на Йоахим Льов. „Не вярвах, че ще се наложи да бия от бялата точка. Когато застанах зад топката, усещах сърцето ми да пулсира в устата ми. Напрежението беше голямо. Трудно е да го опиша, но бях извънредно щастлив да видя топката в мрежата. Буфон почти спаси удара ми“, призна бранителят.

Мачовете с Италия явно ще се окажат знакови в кариерата на Хектор. На 29 март тази година той вкара първия си гол за националния отбор именно в контролата срещу Италия (4:1), разписвайки се за 3:0 в 59-ата минута на двубоя в Мюнхен.

Левият бек на Кьолн е един от най-интересните играчи в състава на Йоахим Льов. Най-малкото, защото е футболист, какъвто рядко се среща в съвременния футбол. 26-годишният Хектор е единственият от настоящите германски национали, който никога не е бил част от футболна школа. До 20-годишна възраст той играеше за петодивизионния Ауерсмахер. Две години по-късно вече беше по терените на Втора бундеслига. От 2014-а е в Бундеслигата, а през същата година дебютира за националния отбор. Общо взето Йонас Хектор е германският вариант на приказката за Джейми Варди, но без престоя в ареста.

Хектор е роден в Саарбрюкен, но израства в Ауерсмахер – градче с население от 2800 жители, разположено в Саарската област и близо до френската граница. Йонас има футболен талант и това не остава незабелязано. Саарбрюкен му праща покана да се присъедини към клубната школа, но бъдещият германски национал отказва: „Бях щастлив в Ауерсмахер и исках да продължа да играя с приятелите си от детинство.“

Чак когато навършва 20 години напуска родния си град. През 2010 година той се присъединява към Кьолн, за да играе в четвърта дивизия за втория тим са „козлите“. В Кьолн започва като плеймейкър, но след това е преместен по-назад като дефанзивен халф. Две години по-късно дебютира за първия тим - като ляв бек. Йонас Хектор се превърна в основен играч на Кьолн, като в последните две години е участвал в 65 от 68-те мача на тима в Бундеслигата.

Това до известна степен се дължи на неговата физическа сила и липсата на контузии. Освен това левият бек се оказа еднакво важен и в защита, и в нападение. Силен в надиграването един на един с противниковите нападатели, Йонас Хектор е изключително полезен при включването си в атака. Демонстрира го при асистенцията си за гола на Йозил срещу Италия. Отличната техника пък му позволява да е ефективен при двойни подавания или дълги извеждащи пасове. Именно поради тази причина в последните мачове от сезона в Бундеслигата Йонас Хектор беше използван като плеймейкър в Кьолн, който се бореше за място в евротурнирите.

Когато не играе футбол, Хектор учи търговия в университета. Освен това е сред малцината играчи, които не са активни във „Фейсбук“, „Туитър“, „Инстаграм“ или която и да е друга социална мрежа. „Предпочитам да не изпъквам толкова много. Не ми харесва да се превръщам в публична личност. Опитвам да живея по начина, по който го правех в Ауерсмахер и да спестявам пари“, признава германският национал.

Е, сега Йонас Хектор ще трябва да се примири с факта, че вече е достатъчно популярна личност и няма да бъде толкова незабележим за останалите хора. Още повече, че интерес към него има от най-популярното футболно първенство в света. Английският Ливърпул прави откровени опити да купи левия бек на Кьолн. „Червените“ предложиха 12 милиона паунда за 26-годишния Хектор.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ