Капитанът на световния шампион Германия Бастиан Швайнщайгер е предизвикал успеха на Бундестима срещу Италия след дузпи в четвъртфиналния сблъсък от Евро 2016 с психологически трик, въпреки че самият той пропусна дузпа.

Швайнщайгер спечели хвърления от главния съдия Виктор Касай жребий и за учудване на всички и на вече за вратаря и капитан на “скуадра адзура” Джанлуиджи Буфон посочи вратата пред сектора с фенове на Италия за изпълнение на дузпи. След победата пропусналият дузпа Швайнщайгер обяснил пред съотборниците си, че го е направил заради Швейцария. В осминафинала с Полша дузпите се биха пред феновете на швейцарците и Гранит Джака направи фатален пропуск, класирал поляците за четвъртфиналите.

“Изпълнителят вижда езика на тялото, очакванията и надеждата на привържениците на своя отбор. Така страхът от провал увеличава напрежението”, обясни спортният психолог Ян Раух пред швейцарския вестник “Блик”.

Срещу Италия дузпи пропуснаха още Томас Мюлер и Месут Йозил, а преди тази среща това се бе случвало само 2 пъти на Бундестима при 11-метрови удари на големи първенства. През 1976 година Ули Хьонес сбърка и Чехословакия спечели европейската титла, а през 1982 година на световното първенство това направи Ули Щилике срещу Франция, но пропускът не се оказа фатален. След успеха над „адзурите” Германия е в серия от 6 победи при изпълнение на дузпи.