Преди началото на Евро 2016 мнозина специалисти препоръчваха по време на шампионата във Франция да обръщаме внимание на няколко млади футболисти. Повечето от тях вече бяха известни на феновете. Най-често споменаваните имена бяха на германците Лерой Сане и Юлиан Вайгъл, Деле Али (Англия), Ренато Санчес (Португалия), Бреел Емболо (Швейцария), Александър Головин (Русия), Кингсли Коман и Антони Марсиал (Франция), Дивок Ориги (Белгия), Александър Зинченко (Украйна) и Емре Мор (Турция).

Никой не отвори дума за Бартош Капустка от Полша, а 19-годишният халф открадна шоуто на много по-известните си съотборници като Роберт Левандовски, Аркадиуш Милик, Гжегож Криховяк и Якуб Блашчиковски при победата с 1:0 над Северна Ирландия. По време на мача и след неговия край много специалисти изразиха възхищението си от изявите на съотборника на Антон Карачанаков в полския Краковия.

Неизвестният за голяма част от феновете Капустка изненадващо започна в титулярния състав на Полша и зае мястото в лявата зона на халфовата линия на считания за ситурен в стартовите 11 Камил Гросицки. Още повече, че преди вчерашния мач младокът имаше само 58 официални мача и то в полското първенство и националната купа.

Самото му попадане сред избраниците на селекционера Адам Навалка беше изненадващо, след като преди месеци младият футболист се замеси в сбиване пред нощен клуб. При мелето Капустка получи наранявания на ръцете. След инцидента младият халф събра сили и се обади на селекционера на националния отбор, помоли за прошка и изрази желанието си да играе на европейското първенство.

„Вече мисля по три пъти, преди да направя нещо. За мен случилото се е ценен урок. Моментът беше тежък, тъй като всичките ми близки се тревожеха за мен. Всичко вече е зад гърба ми. Сега съм фокусиран върху изявите си на терена“, коментира Бартош Капустка.

За щастие на полските футболни запалянковци и всички неутрални фенове халфът е получил прошката на Навалка. Със своята бързина и умела игра с двата крака Капустка спечели всички с изявите си по време на мача със Северна Ирландия. Дори беше близо до гол в дебюта си на голямо първенство.

„Имам усещането, че в следващите години много ще слушаме и виждаме от Навалка. Прекрасен и талантлив 19-годишен футболист“, обяви бившият английски национал Гари Линекер в „Туитър“ още по време на мача.

Подобна беше реакцията и на друг бивш играч на „трите лъва“ в социалната мрежа – Рио Фърдинанд: „19-годишен... Много умен, изграден и техничен футболист. Впечатляващо!“

Капустка вече има два гола за националния отбор на Полша. Първото попадение падна при дебюта му за "дружина полска" на 7 септември 2015 г. при победата с 8:1 над Гибралтар. Младокът реализира осмото попадение за полския тим, а два месеца по-късно беше точен и при успеха с 4:2 над Исландия в контрола.

Скаутите на големите отбори обаче не са пропуснали качествата на младия талант на Краковия. През януари Галатасарай прояви интерес към Капустка, но президентът на полския клуб Януш Филипиак отказва да се раздели лесно с халфа.

„Трансферните слухове няма да ме накарат да будувам нощем. Ако един клуб предложи 1,5-2 милиона евро за Капустка, аз ще препоръчам на Бартош да не разглежда подобна оферта. За мен такава сума означава, че този отбор е слаб за възможностите на нашето момче“, категоричен е Филипиак.

Самият Бартош Капустка твърди, че трансферните спекулации не го вълнуват и не могат да отклонят вниманието му от най-важното в момента – добро представяне на терена и помощ за постигането на целите на отбора.

„Мнението на треньорите ми в Краковия е много важно за мен. В момента не мисля за трансфер. Мисля само за европейското първенство. Към този момент въобще не мисля да напускам клуба, въпреки че според медиите имам твърдото намерение да сторя това. Игнорирам всички информации и продължавам да работя на терена по време на тренировки и мачове“, признава младият халф.

Едно вече е сигурно, Бартош Капустка попадна в полезрението и няма да е изненада, ако съвсем скоро бъде привлечен в някой клуб от големите европейски първенства.
Крис УИЙТЛИ, Goal.com