Уелс и Белгия излизат в спор за класиране на полуфинал на Евро 2016 тази вечер от 22:00 часа на стадион "Пиер Мороа" в Лил. Крайният победител ще се изправи срещу Португалия, който снощи отстрани Полша след дузпи.

Залогът и за двата тима е огромен, но напрежението ще бъде в лагера на белгийците, които са считани за фаворити.

Двата тима бяха заедно и в квалификациите, като в тях Уелс се представи по-успешно. Двубоят в Брюксел завърши 0:0, а в Кардиф "драконите" спечелиха с 1:0 с гол на Гарет Бейл.

Белгия е с огромни проблеми в защита. За два жълти картона е наказан Томас Вармаелен, а тежка контузия на тренировка получи Ян Вертонген, който ще отсъства около четири месеца от терените. Така на неговото място ще се появи братът на звездата на тима Ромелу Лукаку - Джордан. 21-годишният бранител има едва 4 мача за "червените дяволи" и 1/4-финал на Евро 2016 ще е сериозно изпитание пред него.

Добрата новина за "червените дяволи" е, че Еден Азар ще може да започне срещу Уелс. Звездата имаше лека травма, но вчера тренира с тима и днес също ще излезе на терена от първата минута.

Мачът срещу Уелс ще е по-специален за Азар. Той се завръща в Лил, където се мести да живее със семейството си, когато е на 14 години. От 2008 до 2012 г. рита за едноименния тим, а след това е продаден на Челси.

В лагера на дебютанта на европейски финали Уелс бяха зарадвани с новината, че Ашли Уилямс е възстановен от травмата, която получи в 1/8-финала със Северна Ирландия, и ще заеме мястото си в центъра на защитата.

Амбициите на Гарет Бейл и компания се увеличиха, след като останаха единственият британски тим на еврофиналите. Тази вечер ще получим отговор на въпроса дали дебютантът Уелс има сили да излъже "червените дяволи"...

УЕЛС - БЕЛГИЯ
Евро 2016, 1/4-финал

Днес от 22:00 часа
Пряко по Диема, Диема Спорт

Стадион "Пиер Мороа", Лил
Съдия: Дамир Скомина (Словения)

Вероятни състави:

УЕЛС: 1.Уейн Хенеси, 5.Джеймс Честър, 6.Ашли Уилямс, 4.Бен Дейвис, 2.Крис Гънтър, 7.Джо Алън, 16.Джо Ледли, 10.Арън Рамзи, 3.Нийл Тейлър, 11.Гарет Бейл, 18.Сам Воукс
Контузени: няма
Наказани: няма
Селекционер: Крис Коулман

 

БЕЛГИЯ: 1.Тибо Куртоа, 21.Джордан Лукаку, 15.Джейсън Денайер, 2.Тоби Алдервейрелд, 16.Томас Мьоние, 6.Аксел Витсел, 4.Раджа Наинголан, 10.Еден Азар, 7.Кевид де Бройне, 14.Дрийс Мертенс, 9.Ромелу Лукаку
Контузен: Ян Вертонген
Наказан: Томас Вермаелен
Селекционер: Марк Вилмотс


Баланс: 12 мача, 4 победи за Уелс, 3 равенства, 5 победи за Белгия, г.р. 17:16 за Уелс

Любопитни факти:
* Белгия спечели 7 от последните си 8 мача в квалификации и финали на европейско първенство.

* Белгийците ще играят за трети път в Лил, като до този момент имат загуба в контрола от Франция (3:4) и успех с 5:0 срещу Люксембург в световна квалификация.

* Съдията на мача днес Дамир Скомина (Словения) е ръководил 2 мача на Уелс, в които "драконите" записват загуби. До момента не е свирил среща на Белгия.