Португалия и Уелс ще определят първия финалист на Евро 2016. Двата тима се изправят един срещу друг в 22:00 часа на "Парк Олимпик Лион" в Лион, а двубоят ще бъде ръководен от шведския арбитър Йонас Ериксон.

Срещата се очаква с огромен интерес и заради сблъсъка между две от големите звезди на световния футбол Кристиано Роналдо и Гарет Бейл. Именно от двамата се очаква да поведат своите тимове към победата, която ще им осигури мач за титлата.

Достигането на "мореплавателите" и "драконите" до топ 4 на първенството е изненадващо от мнозина. Португалците по принцип винаги са считани за скрити фаворити на големи форуми, но сега не доказаха с играта си, че имат сили за нещо голямо. Самият факт, че Роналдо и компания нямат победа в редовните 90 минути във всичките си 5 мача от Евро 2016 е показателен. Португалия записа 3 равенства в груповата фаза. На 1/8-финал иберийците елиминираха Хърватия след продължения, а на 1/4-финала се стигна дори до дузпи срещу Полша след 1:1 в редовното време. 

Представянето на Уелс пък е на противоположния полюс. Бейл и компания са една от приятните изненади на турнира и заедно с Ислания са отборът, спечелил най-много симпатии от безпристрастния футболен запалянко. В груповата фаза "драконите" постигнаха 2 победи и 1 загуба, дошла в последната минута от Англия. На 1/8-финал отборът се справи със Северна Ирландия, а най-голямата сензация бе отстраняването на Белгия с категоричното 3:1 на 1/4-финала.

Селекционерът на Португалия Фернандо Сантош има само една въпросителна около състава. Тя е свързана със защитника Пепе, който се оплаква от мускулен проблем и участието му в мача е под въпрос. Крис Коулмън пък няма да може да разчита на Арън Рамзи и Бен Дейвис, които са наказани. Очаква се на тяхно място да се появят Анди Кинг и Джеймс Колинс. 

ПОРТУГАЛИЯ - УЕЛС
днес от 22:00 часа по БНТ 1 и БНТ HD
Лион,
 "Парк Олимпик Лион"
Съдия: Йонас Ериксон (Швеция)

 

Вероятни състави:

Португалия: Патрисио, Седрик, Фонте, Карвальо, Герейро, Данило, Марио, А. Силва, Санчес, Нани, Роналдо
Резерви: Лопеш, Едуардо, Бруно Алвеш, Соареш, Виериня, Рафа Силва, Едер, Куарешма, Моутиньо, Андре Гомес, Елисеу
Контузени: Няма; Под въпрос: Пепе; Наказани: Уилям Карвальо
Селекционер: Фернандо Сантош

Уелс: Хенеси, Честър, Уилямс, Колинс, Гънтър, Алън, Ледли, Кинг, Тейлър, Бейл, Робсън-Кану
Резерви: О. Уилямс, Уорд, Дж. Ричардс, Д. Едуардс, Воън, Дж. Уилямс, Котерил, Воук, Чърч
Контузени: Няма; Наказани: Арън Рамзи, Бен Дейвис
Селекционер: Крис Коулмън

Баланс: 3 мача, 2 победи за Португалия, 0 равенства, 1 победа за Уелс - г.р. 7:4

Любопитни факти:
*Роналдо ще стане първият футболист, който ще запише 3 полуфинала на Европейски първенства
*Португалия има само една победа на полуфинал на Европейско първенство от 6 случая - през 2004 година срещу Холандия с 2:1
*Балансът на португалски клубове в Лион е 2 победи, 3 равни и 2 загуби
*Никога досега уелски тим не е играл в Лион
*Последният мач между двата отбора е през 2000 година. Португалия побеждава с 3:0.
*Ако стигне до финала, Роналдо ще стане първият играч с 20 мача на Европейски първенства