В момента населението на Исландия наброява около 321 хиляди души. 108-та страна по площ на планетата наскоро загуби 8% от населението си. Икономиката обаче може да покрие липсата, но нищо от това няма значение. Защо? Ето защо.

Исландците са дебютанти на Евро 2016. Имат вратар-режисьор, който се е научил да отбива топката от стената. Същият човек на 14 години спира да играе футбол, завръща се на 19 г. На 21 г. тежи 105 килограма, превръща се професионалист на 28 г. В момента той е на 32 г. и монтира клипа на Исландия за Евровизия. Наскоро призна, че не знае кои са Алаба и Арнаутович, защото не гледа голям футбол. Той се казва Ханес Халдорсон. Сега прочетете отново горния абзац и осъзнайте какъв човек не допусна гол от Кристиано Роналдо.

Кой е капитанът на тези сурови викинги? Човекът брада Арон Гунарсон. Подобно на Рори Делап може да изпълни тъч от всяка една позиция, а брадата му прилича на тази на хокеиста Джо Торнтън. Тя изглежда готина и мъжествена...

Знаете ли кой е Тор? Това е човекът, който вкара първия гол на европейски първенства в историята на Исландия – Биркир Бярнасон. Да, прякорът му наистина е Тор. И Тор отне победата на португалския национален отбор.

Гилфи Сигурдсон няма нужда от представяне. Той е голямата звезда на Исландия и е по-скъп от много играчи на Евро 2016. Друг Сигурдсон – Рагнар, играе в Краснодар. Разбира се, там е и Ейдур Гудьонсен, който остана на пейката. Това е същият футболист, който беше лидерът на Челси в компанията на Дрогба, Лампард, Дъф, Карвальо, Макелеле, Чех без каска. Игра и в Барселона, сега е на 37 г. Фантастично ретро!

Селекционерът на Исландия също е ярък и противоречив герой. Заяви, че Пепе ще е перфектен за Холивуд със своите симулации. Ларс Лагербак се превърна в истинска легенда в Швеция. От 2011 г. използва огромния си опит в Исландия. И знаете ли какво? В страната активно развиват детския и младежкия футбол. За да станеш треньор на 10 годишни деца е необходимо да имаш квалификация, която е малко по-нисша за наставниците в английската Висшата лига. Рано или късно това ще даде плод. Исландия има шанс да се превърне в Белгия.

И може би никой не е очаквал, че най-страхотните фенове на Евро 2016 ще бъдат исландските. То не беше пеене, викане, оглушителни освирквания срещу Пепе и всичко, независимо от факта, че отборът им стоя 90 минути в защита. Те го подкрепяха. И щяха да го подкрепят каквото и да стане.

Техният отбор не се провали. Той пристигна за мача в стилни, скъпи костюми, атмосферата беше много уютна. Като на техния остров. Там мачовете се посещават средно от 919 души, което е 1,7% от жителите на страната. За сравнение в Германия, държавата с най-пълни стадиони, този показател е 0,48%. В Исландия са болни на тема футбол. Това е толкова готино!
Иван КУЗНЕЦОВ, Footballhd, превод Гол.бг