Той се казва Матис. И е на 10 години. Син на португалски емигранти във Франция. Говори по-добър френски, отколкото майчиния си език. В неделя през нощта, минути след края на един от най-емоционалните финали в историята на европейските първенства по футбол, жестът на детето трогна милиони зрители по света, съобщи bTV.

Видеоклипът, на който се вижда как Матис пробва да утеши с мъдростта на възрастен разплакан фен на Франция на излизане от „Стад дьо Франс”, се превърна в хит в онлайн пространството.

„Видях този мъж да плаче и ми стана мъчно. Нямаше никакво значение, че не го познавах. Той страдаше, а когато хората страдат, те трябва да си помагат, независимо, че не се познават”, разказва малчуганът, който не може да разбере защо възрастните толкова се впечатляват от постъпката му. В неговите очи той е направил нещо, което е морален дълг на всеки от нас.

„В крайна сметка това е само една игра, един футболен мач. Казах му, че те (отборът на Франция – б.р.) също бяха добри, но не бяха достатъчно добри, за да спечелят този път”, продължава Матис.

„Аз например нямаше да му се разсърдя, ако моят отбор беше загубил и аз бях този, който плачеше, а той пробваше да ме успокои. Нямаше да го прогоня, това е мил жест и този мъж ми благодари”, завършва момченцето, което без да иска се превърна в герой в нощта на 10 юли в Париж.