Чехия загуби от Турция с 0:2 в Ланс в последната и за двата отбора среща от група “D” на Евро 2016 във Франция. Бурак Йълмаз (10) и Озан Туфан (65) вкараха головете за турците, които с първите 3 спечелени точки завършиха на трето място в групата и ще се надяват да бъдат един от най-добрите четири трети отбора, които ще играят на осминафиналите. Чехите напускат турнира като последни в групата само с една спечелена точка. В другия мач от тази група Хърватия надви Испания с 2:1 и спечели първото място със 7 точки в актива си. Испанците останаха втори с 6 точки и също продължават към осминафиналите на надпреварата.

Чехия започна мача по-активно, а Турция залагаше предимно на контраатакуващи действия. Именно при една от контраатаките си в 10-ата минута Бурак Йълмаз вкара първия гол за Турция на европейското първенство и в тази среща след центриране на Емре Мор. Седем минути по-късно чехите можеха да изравнят при центриране отдясно и удар с глава на Борек Дочкал, но Волкан Бабаджан се намеси и предотврати попадение във вратата си.

В 23-ата минута Селчук Инан шутира от пряк свободен удар, но право в стената, а малко след това Кадержабек бе изведен зад отбраната на Турция, но от малък ъгъл не успя да преодолее Бабаджан. Четири минути по-късно Волкан Шен шутира опасно от далечна дистанция, но топката премина покрай вратата на Чех. В 31-ата минута при поредното центриране в наказателното поле на Турция Кадержабек се размина на сантиметри с топката и с изравняването на резултата. Атаките на чехите продължиха и в 38-ата минута далечен шут на Плашил бе избит от Бабаджан в корнер. Докрая на полувремето турците запазиха преднината си, след като чехите не създадоха други сериозни голови положения, които да реализират.

След почивката в 52-ата минута играта бе спряна заради тежък сблъсък в наказателното поле на Турция, при който Сивок неволно удари Гьокхан Гьонюл и му отвори аркада. Две минути по-късно Бабаджан се намеси решително при удар на Дарида, а малко след това спаси и шут на Нецид.

В 65-ата минута при центриране от пряк свободен удар последва разбъркване в наказателното поле на Чехия и Йогузан Туфан реализира за 0:2. При попадението останаха леки съмнения за засада на Мехмед Топал.

В 78-ата минута Шурал центрира опасно по земя в наказателното поле на Турция, ни никой от съотборниците му не успя да засече топката, а след рикошет в крак на бранител тя излезе в корнер. Три минути по-късно Бабаджан спаси силен удар на Дарида от далечна дистанция и за пореден път отчая чехите, че до края на мача може да стигнат поне до почетен гол. Така Турция спечели трите точки и ще се надява на класиране за осминафиналите като един от най-добрите четири трети отбора от всички групи.

ЧЕХИЯ - ТУРЦИЯ 0:2
0:1 Бурак Йълмаз (10), 0:2 Озан Туфан (65)

Съставите:

Чехия: 1.Петер Чех, 5.Роман Хубник, 6.Томаш Сивок, 11.Даниел Пудил, 2.Павел Кадержабек, 13.Ярослав Плашил jalt.jpg (90 smqna.jpg 14.Даниел Коларж), 9.Борек Дочкал (71 smqna.jpg 18.Шурал jalt.jpg ), 15.Давид Павелка jalt.jpg (57 smqna.jpg 12.Милан Шкода), 19.Ладислав Крейчи, 22. Владимир Дарида, 7.Томаш Нецид
Селекционер: Павел Върба

Турция: 1.Волкан Бабаджан, 3.Хакан Балта jalt.jpg , 7.Гьокхан Гьонюл, 13.Исмаил Койбаши jalt.jpg, 10.Арда Туран, 15.Мехмет Топал, 8.Селчук Инан, 20.Волкан Шен (60 smqna.jpg 14.Огюзан Огузкуп), 16.Озан Туфан , 17.Бурак Йълмаз (90 smqna.jpg 9.Тосун), 21.Емре Мор (69 smqna.jpg 11.Шахан)
Селекционер: Фатих Терим

Баланс: 20 мача, 12 победи за Чехия, 2 равенства, 5 победи за я - г.р. 44:16

Ланс, "Болаер-Делелис"
Съдия: Уилям Калъм (Шотландия)