Учени от университета в австрийския град Инсбрук предсказват чрез статистически модел резултатите от Евро 2016 във Франция от 10 юни до 10 юли.

Математиците дават най-големи шансове за титлата на домакина Франция и световния шампион Германия. По техния модел обаче тези два тима са фаворити в групите си и ако ги спечелят, биха могли да се срещнат на полуфинал. Победителят от тях пък би се изправил срещу Испания на финала.

За предсказването на резултатите учените са взели данни за вероятните резултати от мачовете от 19 букмейкъри и са направили своя сложен статистически модел, който предвижда всички възможни срещи между тимовете и победителите.

Франция е фаворит за титлата с 21,5% вероятност, а Германия получава 20,1%. Европейският шампион отпреди четири години Испания е на трето място в модела с 13,7%.

Вероятността за финал между Испания и Франция е 5,7%, а за спор между „Ла Фурия” и Германия за титлата е 5,4%. Все пак математиците подчертават, че моделът им не може да предскаже резултатите на 100%, а само оценява вероятността за победа на даден отбор.