Исландия изненада всички и успя да се класира за пръв път на европейско първенство. След два мача в груповата фаза тимът все още няма поражение и има реални шансове да продължи към осминафиналите. Исландците направиха 1:1 с Португалия и с Унгария, а съдбата им ще се реши от двубоя с Австрия.

11 любопитни факта за една от приятните изненади на Евро 2016:
- В Исландия има едва 75 професионални футболисти, от които Ларс Лагербек избира за Евро 2016. Той взе 23-а, което показва, че 1/3 от професионалните играчи са на първенството във Франция.

- 330 000 жители живеят в Исландия. За сравнение - в Швейцария са регистрирани 280 000 активни професионални футболисти.

- 85 от жителите на Исландия (26 985 души) подкрепят тима на живо по стадионите във Франция.

- За четири години Исландия се изкачи със 100 места в световната ранглиста на ФИФА - от 131-о до 34-о.

- В основата на класирането на тима за Евро 2016 са двете победи над Холандия в квалификациите, където Исландия завърши на второ място, а "лалетата" не успяха да стигнат до финалите.

- Ейдур Гудьонсен е голмайстор номер 1 в историята на стараната си с 26 попадения с националния екип. Бившият футболист на Челси и Барселона е единственият в тима, чиято фамилия не завършва на "сон".

- Нито един от футболистите на Исландия на Евро 2016 не играе в отбор от страната. Другите два отбора без нито един представител на местното първенство са Северна Ирлания и Ейре. Англия пък е на другия полюс - всички национали играят във Висшата лига.

-  13 милиона евро струва най-скъпият играч в националния отбор на Исландия - Гилфи Сигурдсон (Суонзи)

- В Исландия има 25 футболни клуба. За сравнение в Швейцария са 1500.

- Доскоро футболът бе сезонен спорт в Исландия. След това обаче бяха построени две огромни зали, в които има закрити футболни игрища и местните отбори могат да се готвят 365 дни в годината.

- 2 мача, 2 точки, 2 гола - това е активът на Исландия на Евро 2016 до момента.