ТВ ПРОГРАМА – ТУК!

След двудневна пауза Евро 2020 продължава с началото на четвъртфиналите. Днешната програма предлага два мача, а единият от тях ще доведе до елиминирането на единия от фаворитите, тъй като на „Алианц Арена“ в Мюнхен ще се изправят Белгия и Италия. Преди това в Санкт Петербург ще се изправят победителите от епичните мачове в понеделник, когато Испания елиминира Хърватия след 5:3 след продължения, а Швейцария поднесе изненадата и отстрани световния шампион Франция след дузпи.

ЕВРО 2020 ЕЛИМИНАЦИОННА ФАЗА

Селекционерът на швейцарския национален отбор Владимир Петкович трябваше да извинява официално на цялата страна за загубата с 0:3 от Италия в груповата фаза, но след това „кръстоносците“ сътвориха сензацията с елиминирането на „петлите“. Това беше първият случай Мондиал`38, в който Швейцария отстранява съперник в елиминационна фаза на голям турнир.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

Испания от своя страна започна на Евро 2020 с две равенства и накара феновете в страната да се съмняват във възможността на играчите на Луис Енрике да продължат напред. След това обаче иберийците доказаха прякора си „фуриите“ и в следващите си два мача вкараха по пет гола, въпреки че срещу Хърватия се отпуснаха в края и допуснаха изравняване за 3:3, въпреки че водеха с 3:1.

SwitzerlandШВЕЙЦАРИЯ – ИСПАНИЯSpain

Днес от 19:00 часа
Санкт Петербург, „Газпром Арена“
Съдия: Майкъл Оливър (Англия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Швейцария: Зомер, Елведи, Аканджи, Родригес, Видмер, Фройлер, Закариа, Цубер, Шакири, Емболо, Сеферович
Наказан: Джака
На картон от наказание: Еканджи, Елведи, Емболо, Гавранович, Мбабу, Родригес, Шер

Испания: Унай Симон, Аспиликуета, Ерик Гарсия, Лапорт, Алба, Коке, Бускетс, Педри, Сарабиа, Мората, Феран Торес
Наказани: няма
На картон от наказание: Жорди Алба, Бускетс, Пау Торес, Родри

Баланс: 22 мача, 1 победа за Швейцария, 5 равенства, 16 победи за Испания, г.р. 48:18 за Испания

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Швейцария може да има само една победа над Испания, но тя е постигната именно на голямо първенство. Това е успехът с 1:0 в мач от груповата фаза на Мондиал 2010, където испанците станаха шампиони. Последният двубой между двата тима завърши при резултат 1:1 в среща от групите на Лигата на нациите на 14 ноември 2020 г., когато Ян Зомер спаси две дузпи на Серхио Рамос.
* Триумфът над Франция на осминафиналите беше единственият случай, в който Швейцария печели мач след дузпи на голямо първенство. „Кръстоносците“ загубиха предишните три пъти, когато изпълняваха удари от бялата точка.
* Испания излиза победите в пет от деветте случая, в които изпълнява дузпи на голямо първенство
* Победителят от днешния мач на полуфиналите ще играе срещу Италия или Белгия на 6 юли на „Уембли“.

--------------------------------------------

Нито една от четвъртфиналните двойки не се случи така, както прогнозираха специалистите. Белгия, която е №1 в световната ранглиста на ФИФА, елиминира досегашния европейски шампион Португалия след единствен гол на Торган Азар малко преди почивката. Този успех обаче костваше много на „червените дяволи“, тъй като Еден Азар и Кевин де Бройне се контузиха и са под въпрос срещу Италия. Въпреки това белгийците до момента имат четири победи на Евро 2020 и не допуснаха гол при три от тях.

„Адзурите“ са в серия от 31 поредни мача без загуба. Тимът на Роберто Манчини не получи гол в трите си срещи от групата, но пък се нуждаеше от продължения, за да елиминира Австрия с 2:1. Италианците и белгийците до момента спечелиха всичките си мачове на Евро 2020, включително и квалификациите. В тази връзка днес може да бъде поставен нов рекорд на континенталните шампионати за най-много успехи.

BelgiumБЕЛГИЯ – ИТАЛИЯItaly

Днес от 22:00 часа
Мюнхен, „Алианц Арена“
Съдия: Славко Винчич (Словения)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Белгия: Куртоа, Алдервейрелд, Вермаелен, Вертонген, Т. Азар, Витсел, Тилеманс, Мюние, Мертенс/Е. Азар, Лукаку, Караско/Де Бройне
Контузен: Кастан
Под въпрос: Е. Азар, Де Бройне
На картон от наказание: Алдервейрелд, Т. Азар, Вернаелен

Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Бонучи, Киелини, Спинацола, Барела, Жоржиньо, Верати, Киеза, Имобиле, Инсиние
На картон от наказание: Барела, Ди Лоренцо, Песина

Баланс: 22 мача, 4 победи за Белгия, 4 равенства, 14 победи за Италия

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Един от двата отбора днес ще подобри представянето си от Евро 2016, когато белгийците и италианците бяха елиминирани на четвъртфиналите.
* „Червените дяволи“ излизат като победите в единствения случай, в който изпълняват дузпи на голям турнир. Това се случва на четвъртфиналите на Мондиал`86 срещу Испания.
* Италия губи в седем от общо 11-те случая, в които изпълнява дузпи. „Адзурите“ решаваха мачове с удари от бялата точка при последните си четири участия на голям турнир.
* Победителят от днешния мач ще играе срещу Швейцария или Испания на полуфинала на 6 юли на „Уембли“.