Испания и европейският шампион Португалия завършиха 0:0 пред около 20 000 зрители на "Уанда Метрополитано" в Мадрид в една от най-интригуващите контроли преди началото на шампионата на Стария континент, който ще се проведе от 11 юни до 11 юли. 

Селекционерът на испанците Луис Енрике заложи в предни позиции на Пабло Сарабия, Алваро Мората и Феран Торес, а в средата на терена действаха Тиаго Алкантара, Серхио Бускетс и Фабиан Руис. На вратата бе Унай Симон, а защитното каре включваше Маркос Йоренте, Пау Торес, Хосе Гая и Аймерик Лапорт, който е роден във Франция и дебютира за "Ла Фурия", след като наскоро получи испанско гражданство.

Кристиано Роналдо водеше атаката на Португалия, заедно с Жоао Феликс и Диого Жота. Данило, Серджо Оливейра и Ренато Санчес си партнираха в халфовата линия, а в защита Фернандо Сантош гласува доверие на Нелсон Семедо, Пепе, Жозе Фонте и Рафаел Герейро. Под рамката бе несменяемият Руи Патрисио. Изненадващо сред титулярите не беше Бруно Фернандеш. Голмайсторът на Айнтрахт (Франкфурт) Андре Силва също се появи след почивката.

Домакините имаха инициативата в началото, но не създадоха чисто голово положение. В 23-ата минута Жозе Фонте реализира гол с глава, но съдията не го зачете заради нарушение в атака, което предизвика бурното недоволство на Кристиано Роналдо. Четири минути по-късно Фонте сбърка в своята половина, а центрирането на Алваро Мората не бе засечено от Феран Торес на задната греда. В 41-та минута Семедо опита далечен удар, но не намери целта.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

И след почивката испанците продължиха да са малко по-активни, а в 50-ата минута Алваро Мората тества рефлексите на Руи Патрисио. Четири минути по-късно Мората на два пъти не успя да завърши подобаващо от изгодни позиции. В 58-ата минута Пабло Сарабия не успя да се разпише почти празна врата, след като мерникът му изневери.

След час игра двамата селекционери започнаха да правят смени. Ерик Гарсия, Родри и Педри се появиха в игра за Испания, а Бруно Фернандеш и Вилиам Карвальо влязоха за Португалия. Домакините продължиха да владеят топката повече от съперника си, но ударите към вратата на Руи Патрисио не бяха много.

Роналдо напомни за себе си с удар с глава в аут, а в 71-ата минута Сарабия центрира ниско по тревата, но двама футболисти на домакините се разминаха с топката. В добавеното време Алваро Мората бе изведен зад защитата на гостите, напредна и прехвърли Руи Патрисио, но напречната греда спаси "мореплавателите".

Испанците имат още една контрола срещу Литва на 8 юни преди старта си на Евро 2020 срещу Швеция на 14 юни. Другите два тима в групата им са Словакия и Полша.

Португалия ще има проверка и срещу Израел на 9 юни, а след това започва защитата на европейската си титла с мач срещу Унгария на 15 юни преди големите сблъсъци срещу Германия и световния първенец Франция.

ИСПАНИЯ - ПОРТУГАЛИЯ 0:0