ТВ ПРОГРАМА – ТУК!

Програмата на Евро 2020 днес продължава с две осминафинални срещи. Предвид, че европейският шампионат вече е в елиминационна фаза всички мачове предлагат интрига, но сякаш по-интересен е двубоят между Белгия и Португалия. Все пак на стадиона в Севиля ще излезе настоящият европейски шампион и актуален носител на титлата от Лигата на нациите (Португалия) срещу най-добрия отбор в света според ранглистата на ФИФА (Белгия).

ЕВРО 2020 ЕЛИМИНАЦИОННА ФАЗА

Нидерландия е фаворитът в ранния мач от днешната програма на Евро 2020. „Лалетата“ спечелиха група „С“ след три победи и сега искат отново да се покажат в пълната си сила на международната сцена, след като пропуснаха европейското първенство през 2016 и Мондиал 2018. Тимът на Франк де Бур ще разчита на автора на три гола Джорджинио Вайналдум и на двукратният носител на приза „Играч на мача“ Дензъл Дъмфрис, за да се справи с Чехия и да се класира за четвъртфиналите.

Чехите стигнаха до елиминационната фаза като един от трите най-добри отбора, но в групата показаха, че не са отбор за подценяване. След успеха над Шотландия дойде равенството със световния вицешампион Хърватия, а в последния мач от група „D“ трудно се дадоха на Англия. Сега тимът на Ярослав Шилхави за пореден път ще разчита на голмайстора си Патрик Шик, който вече има три гола от началото на европейското първенство.

НИДЕРЛАНДИЯ – ЧЕХИЯCzech Republic

Днес от 19:00 часа
Будапеща, „Ференц Пушкаш Арена“
Съдия: Сергей Карасьов (Русия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Нидерландия: Стекеленбург, Дъмфрис, Де Лихт, Де Врай, Блинд, Ван Аанхолт, Ф. де Йонг, Де Лоон, Вайналдум, Депай, Мален
Контузен: Л. де Йорг
На картон от наказание: Де Роон

Чехия: Вацлик, Цоуфал, Челюстка, Калас, Кадержабек, Соучек, Холеш, Масопуст, Барак, Янкто, Шик
Под въпрос: Садилек; Наказан: Боржил
На картон от наказание: Хложек, Масопуст

Баланс: 20 мача, 5 победи за Нидерландия, 4 равенства, 11 победи за Чехия, г.р. 33:22 за Чехия

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Това е трети мач между двата тима на европейско първенство. През 2000 г. Нидерландия печели в групите, а четири години по-късно в мач от групите Чехия взимат реванш след обрат от 0:2 до 3:2. Чехите обаче са спечелили единствения си мач в елиминационна фаза срещу „лалетата“ - 3:1 след продължения на полуфинала през 1976 г.
* Нидерландия седем пъти е достигала до изпълнение на дузпи на големи първенства, като два пъти е излизала победител и пет пъти е губила.
* Чехия няма загуба в трите случая, в които е достигала до изпълнение на дузпи на големи първенства.
* Победителят от днешния мач ще се изправи срещу Дания в четвъртфинален мач в Баку на 3 юли.

----------------------------------------------------------

Вторият мач от днешната програма предлага всички предпоставки да се влезе в историята на европейските първенства. Белгия се намира в страхотна форма. „Червените дяволи“ спечелиха и трите са мача от група „В“, а Кевин де Бройне (гол и две асистенции) и Ромелу Лукаку (три попадения) за момента са едни от звездите на Евро 2020.

Белгийците до момента са допуснали само един гол на шампионата, но този път защитата им ще бъде изправена срещу най-резултатния футболист от началото на първенството. Кристиано Роналдо вече има пет гола до момента и вече има в актива си 14 попадения на континентални шампионати, което рекорд в историята на европейските първенства. Португалия стигна до елиминациите като един от най-добрите трети отбори в груповата фаза, а това припомни на феновете начина, по който „мореплавателите“ стигнаха до титлата от Евро 2016.

BelgiumБЕЛГИЯ – ПОРТУГАЛИЯPortugal

Днес от 22:00 часа
Севиля, „Ла Картуха“
Съдия: Феликс Брих (Германия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Белгия: Куртоа, Алдервейрелд, Вермаелен, Вертонген, Мюние, Де Бройне, Витсел, Т. Азар, Караско, Лукаку, Е. Азар
Контузени: Кастан, Шадли
На картон от наказание: Т. Азар

Португалия: Руи Патрисио, Нелсон Семедо, Рубен Диаш, Пепе, Герейро, Палиня, Ренато Санчес, Жоао Моутиньо, Бернардо Силва, Роналдо, Диого Жота
На картон от наказание: Рубен Диаш

Баланс: 18 мача, 5 победи за Белгия, 7 равенства, 6 победи за Португалия, г.р. 22:21 за Белгия

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Белгия е в серия от 13 поредни победи в мачове за европейско първенство (включително и квалификациите), като в тях е с голова разлика 47:4. „Червените дяволи“ са само на една победа от изравняване на рекорда на Германия, поставен в периода 2010-12 г.
* Белгия излиза победител в единствения случай, когато изпълнява дузпи на големи първенства. Това стана на четвъртфинала на Мондиал`86 – 5:4 срещу Испания.
* Португалия пет пъти е решавала мачове от елиминационна фаза на големи първенства с изпълнение на дузпи. „Мореплавателите“ три пъти са излизали победители и два пъти са губили.
* Победителят от днешния мач на четвъртфиналите ще се изправи срещу Италия на 2 юли в Мюнхен.