Победата на Швеция с 1:0 над Словакия в мач от Група „Е“ се оказа исторически момент в историята на „тре крунур“.

За първи път в своята история шведските футболни национали не допускат гол в първите си два мача от европейско първенство. Както е известно, тимът на Яне Андерсон стартира участието си на Евро 2020 с нулево равенство срещу Испания.

Швеция два пъти е започвала участието си на световно първенство с без попадение във вратата си в първите два мача – Мондиал`74 (три мача) и Мондиал 2006 (2 срещи), но никога до момента не беше правила това на европейски шампионат.

Офанзивният халф на „тре крунур“ Емил Форсберг, който реализира от дузпа единственото попадение за успеха над Словакия, стана първият национал на страната, вкарал голове на две поредни големи първенства за последните 15 години.

Припомняме, че той се разписа на Мондиал 2018 при победата с 1:0 над Швейцария. Интересното е, че и двата гола са реализирани на стадион „Газпром Арена“ в Санкт Петербург.

Последните шведски футболисти, разписвали се на два поредни големи шампионата бяха Хенрик Ларсон, Фреди Люнгбург и Маркус Албек, които вкарват на Евро 2004 и Мондиал 2006.