Лекарят на националния ни отбор по футбол Бисер Бочев разкри, че медицинският екип на стадион „Паркен“ е имал тренировка за извънредна ситуация малко преди началото на мача между Дания и Финландия (0:1) от Евро 2020. Вероятно това е помогнало много за адекватната лекарска намеса при случая с Кристиан Ериксен. Както е известно, малко преди края на първото полувреме на двубоя датският национал получи сърдечен арест и в продължение на няколко минути лежеше безжизнен на терена. Халфът на Интер е спасен с помощта на дефибрилатор.

По думите на д-р Бочев всеки лекар на терена трябва да е подготвен за ситуация като тази с Ериксен. Сред спасителите има и български лекар. Валентин Великов работи за УЕФА и е бил на стадиона по време на мача. Д-р Бочев коментира, че е добър приятел с Великов. Той обясни, че колегата му е бил там в качеството си на официално лице – офицер по допинг контрола.

„Искам да го поздравя. Той, както и другото допинг ченге - Йенс Клайфелд, са се притекли на помощ. За първи път пред очите на милиони зрители се случи това, за което ние се опасяваме и винаги се подготвяме преди всеки един мач. Това е класически случай на сърдечен арест, в такива случаи има ясни правила и разпоредби на УЕФА как трябва да се действа“, обясни Бисер Бочев пред bTV.

Лекарят на националния отбор уточни, че при подобен спешен случай на терена първо трябва да се провери дали дихателните пътища на засегнатия са проходими, след което се проверява дали състезателят диша, работи ли сърцето му и едва след това – дали спортистът е адекватен и може да контролира действията си.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„Гледах многобройни повторения на ситуацията – ясно се вижда, че няма никакъв контакт, състезателят пада сам. Говорих с д-р Великов, че на терена е по-трудно това нещо да се види, тъй като случаят става на далечната тъч линия, а медицинските лица са от другата страна. За такава ситуация всеки един футболен лекар трябва да е подготвен“, заяви медикът.

"От една страна, изследванията на футболистите преди състезание и периодичните такива, са свързани с това да могат да изчистят евентуалните причини за появите на такива ситуации. Създадени са програми, при които колеги от всички държави членки на УЕФА се обучават при правилните алгоритми и когато издържат тежкия изпит, могат да разпространяват това знание в държавите. Правихме такъв курс и в България. Адекватността на екипа е похвална! Искам да поздравя целия екип на Дания, медицинските лица на терена, които свършиха прекрасна работа.”

“Стори ми се, че медицинският екип на Финландия също се притече на помощ. Другото допинг ченге - Йенс Клайнфелд, е човек, който обучава такива екипи и преди мача е провел инструктаж и малка тренировка на екипа, който е на терен. Те са действали точно по алгоритъма. Това, което се случи на терена, не е плод на някакво обучение, а е въпрос на здравна култура, солидарност. Всеки един човек е добре да има базисните медицински знания. Впечатли ме солидарността, с която футболистите на Дания подходиха към случая и обградиха като с щит своя човек", каза д-р Бисер Бочев.

„Много лесно се работи с такъв дефибрилатор, дори от непрофесионалист. Той сам си показва кога може да бъде използван. Такъв апарат има на Националния стадион „Васил Левски“. Мога да гарантирам, че такава техника има на пет стадиона у нас“, категоричен е д-р Бочев.