Нидерландският съдия Бьорн Kуйперс получи наряд за финала на Евро 2020 и ще свири мача между Англия и Италия на „Уембли“ в неделя от 22:00 часа българско време. Той е успешен не само като футболен рефер, но и като бизнесмен, а финансовото му състояние се оценява на близо 14 милиона евро.

Куйперс получава диплома по бизнес администрация и е съосновател на веригата супермаркети “Jumbo Kuipers” в родината му. Компанията е сред спонсорите на звездата от Формула 1 Макс Верстапен, който е пилот на Ред Бул.

Досега Куйперс свири три мача на европейското първенство - Белгия - Дания (2:1) и Испания - Словакия (5:0) от груповата фаза и четвъртфинала Дания - Чехия (2:1). Той вече е свирил на двубой между Италия и Англия. В груповата фаза на Световното първенство през 2014 година. “адзурите” печелят с 2:1. Последният му голям финал беше в турнира Лига Европа през 2018 година между Атлетико (Мадрид) и Олимпик (Марсилия), а четири години по-рано свири финала на Шампионска лига между „дюшекчиите“ и Реал Мадрид.

През май тази година нидерландският рефер се забърка в сериозен скандал. Това се случи след полуфинала на Шампионска лига между Манчестър Сити и ПСЖ, когато футболистите на френския отбор Марко Верати и Андер Ерера твърдяха, че съотборниците им са били псувани от Куйперс. УЕФА дори не разследва случая и не наказа рефера.