ТВ ПРОГРАМА – ТУК!

Днес ще падне една от последните неизвестни на Евро 2020. Англия и Дания ще излъчат втория финалист на шампионата, след като Италия вече се класира за решителния мач на 11 юли на „Уембли“ след снощната си победа над Испания след дузпи.

ЕВРО 2020 ЕЛИМИНАЦИОННА ФАЗА

„Трите лъва“ излизат в днешния мач в ролята на фаворит. Те не само ще играят пред предимно собствена публика, след като на множество от датските фенове беше отказано изключение от правилата за задължителна карантина заради пандемията от коронавирус. Освен това тимът на Гарет Саутгейт стигна до полуфинала с пет поредни мача без допуснат гол. На четвъртфинала беше записан впечатляващия успех с 4:0 над Украйна, което е най-голямата победа на Англия на голямо първенство от спечелването на световната титла през 1966 г.

Дания може да е в ролята на аутсайдера тази вечер, но има повод за оптимизъм. Именно тимът на Каспер Хюлманд нанесе една от двете загуби на Англия през последната календарна година. Успехът с 1:0 дойде точно на „Уембли“ с гол от дузпа на Кристиан Ериксен на 14 октомври 2020 г. Датчаните започнаха трудно на Евро 2020 и загубиха първите си два мача, но в следващите три вкараха общо 10 гола. Освен това именно в ролята на аутсайдер „червеният динамит“ елиминира Уелс и Чехия.

EnglandАНГЛИЯ – ДАНИЯDenmark

Днес от 22:00 часа
Лондон, „Уембли“
Съдия: Дани Макели (Нидерландия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Англия: Пикфорд, Уокър, Стоунс, Магуайър, Шоу, Филипс, Райс, Сака, Маунт, Стърлинг, Кейн
Контузен: Хендерсън
Наказани: няма

Дания: Шмайхел, Кристенсен, Кяер, Вестергор, Стригер, Хьойберг, Дилейни, Мееле, Брайтуайт, Долберг, Дамсгор
Контузен: Ериксен
Наказани: няма

Баланс: 21 мача, 12 победи за Англия, 5 равенства, 4 победи за Дания, г.р. 36:20 за Англия

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Победа ще направи Англия 13-ата държава, участвала на финал на европейско първенство и първият дебютант на тази фаза от 2004 г. насам, когато бъдещият шампион Гърция и Португалия също за първи път участваха в директния спор за титлата.
* „Трите лъва“ до момента са участвали два пъти на полуфинал на континентален шампионат и два пъти губят. През 1968 г. от Югославия с 0:1 и през 1996 г. от Германия след дузпи на „Уембли“.
* Англия няма загуба в мачовете от големи първенства, играни на „Уембли“ - 10 победи и 4 равенства. Отпадането от немците на полуфинала през 1996 г. в статистиката се отбелязва като равенство.
* Дания за четвърти път е на полуфинал на европейско първенство. След двете отпадания през 1964 г. (0:3 от СССР) и 1984 г. (след дузпи от Испания), идва и пробивът през 1992 г. - успех с дузпи над Нидерландия.
* „Червеният динамит“ беше един от петте отбора, които се класираха за Евро 2020 без загуба в квалификацията. Останалите са Белгия, Италия, Испания и Украйна. Датчаните бяха единствени сред тях, които не завършиха на първо място в групата си.
* Дания има три победи и шест загуби в мачовете си на „Уембли“, а балансът ѝ в Лондон е 8 успеха и 7 поражения.
* Датчаните спечелиха 11 от общо 21 срещи на територията на Англия (едно равенство и девет загуби). На Евро`96 те играха и трите си мача в групите в Шефилд (една победа, едно реми и едно поражение).
* Англия има три победи в деветте случая, когато се налага да изпълнява дузпи на големи първенства. „Трите лъва“ излязоха победители в последните два случая.
* Дания общо четири пъти е стигала до дузпи на големи първенства, а балансът е абсолютно равен 2:2. В последния случай „червеният динамит“ отстъпи на Хърватия на осминафиналите на Мондиал 2018.