Британското издание „Дейли Мейл“ разкри причината, заради която Гарет Саутгейт гласува доверие на 19-годишния Букайо Сака да изпълни решителната пета дузпа във финала на Евро 2020 срещу Италия. Както известно, изпълнението на младия играч на Арсенал беше спасено от Джанлуджи Донарума и „адзурите“ триумфираха с титлата.

Решението на Саутгейт да повери на Сака последната дузпа предизвика недоумение след футболните специалисти на Острова. Освен че е много млад, Сака никога не е изпълнявал дузпи в мачовете си за националния отбор.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Оказва се, че от месец септември 2020 г., когато Англия се готви за мачовете от Лигата на нациите срещу Исландия и Дания, играчите на Гарет Саутгейт започват да бият дузпи на тренировките. Техните резултати са записвани в статистика и е съставян рейтинг на успеваемост на играчите.

В този списък с най-висок коефициент е бил именно Сака. Затова точно той е избран за последен изпълнител. Веднага след младока са се нареждали Маркъс Рашфорд и Джейдън Санчо. Тъкмо затова и Гарет Саутгейт пуска двамата в игра в последната минута на продълженията, за да изпълняват дузпи.

Изданието отбелязва, че ако Букайо Сака беше вкарал във вратата на Италия, то шестият изпълнител е трябвало да бъде Джак Грийлиш. Списъкът е продължавал с вратаря Джордан Пикфорд и Калвин Филипс, докато Рахийм Стърлинг е чак девети.