Игор Ангеловски, селекционерът на Северна Македония, даде ексклузивно интервю за предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Западната ни съседка е една от големите изненади на Евро 2020. Класирането на страната беше прието като едно от чудесата в историята на турнира. А дали предстоят още сензации от съседите, ще видим по терените на Европа. Няма как Северна Македония да бъде подценена, след като през март победи не кой да е, а славната Германия с 2:1 като гост. Отборът трупа все повече самочувствие и може би смелата България от 1994 година е пример за съседите. Архитектът на успеха не е футболист с богата визитка. Той е 45- годишен, а най-славното му време на терена е с екипа на словенския Публикум (Целие). Треньорската му кариера започва в Работнички (Скопие). А през 2015 година ръководството на федерацията му гласува доверие да поеме националния отбор. И чудото стана.

- Добър ден, господин Ангеловски! Първо, честито класиране на Северна Македония за европейското първенство! Кога повярвахте, че вашият отбор ще се класира?

- Добър ден и благодаря за поканата за интервю! Още от самото начало заявих, че както моята, така и на играчите задачата е да класираме Македония на европейското първенство. А повярвах едва, когато съдията в Грузия свири край на мача.

- Кой беше най-трудният ви мач в квалификациите?

- Мисля, че това беше срещу Косово. Това бе първият полуфинален бараж. Двубоят с тях е нормално да е с по-голям заряд. Техният отбор е силен, а двубоят с тях съвпадна и с кризата на COVID-19. Първоначално мачът с тях трябваше да се играе през март, но впоследствие беше отложен за юни и накрая го играхме чак през септември, заедно с останалите срещи от Лигата на нациите. Изгаряхме от нетърпение през дългия период на чакане до тези мачове, но за наше щастие се класирахме за европейското първенство след двубоя срещу Грузия.

- Европейското първенство трябваше да се играе миналата година, но заради COVID-19 не се състоя. Сега вашият отбор по-подготвен ли е, отколкото преди една година?

- Мисля, че сме по-подготвени. Растем като отбор и играем все по-добре. Единственото, което не е добре са … годините на нашия капитан Горан Пандев. Но формата му е, както когато беше в началото на 30-те си години. Затова и това не е голям проблем. Показател за всичко това са и мачовете ни в квалификациите за световното, при които дори победихме Германия като гости.

- Северна Македония отива на европейско първенство благодарение на Лигата на нациите. Смятате ли, че този турнир дава много по-голям шанс на отбори от нашата черга да се класират на такъв турнир?

- Първо, бих искал да благодаря на президента на УЕФА господин Чеферин, който ни даде възможност чрез Лигата на нациите да играем с отбори от нашето ниво и така да имаме възможност за класиране. Но, да не забравяме, че за да се класираме, трябваше да сме най-добри сред тези отбори.

Македония завърши на трето място в квалификациите за европейско първенство, веднага след Полша и Австрия. Това е нашето най-добро класиране в историята. Никога не сме завършвали така успешно. Освен това през последните 4 години показахме поредица от положителни резултати, а като корона на тази добра тенденция е класирането ни на еврофиналите чрез Лигата на нациите.

- Каква изненада да очакваме от Северна Македония на европейското първенство?

- Не би било изненада реално. Начинът ни на игра и подходът ни към срещите ще е същият, както и досега. Този екипен дух и сплотеност ни носят резултати. Това може да очаквате от нашия отбор на европейското първенство.

- Нидерландия, Украйна и Австрия са вашите съперници.

- Качествени отбори, всеки един от тези противници има своите силни и слаби страни. Естествено ще се стремим първо да неутрализираме добрите им страни и да се възползваме от недостатъците им, за да постигнем положителен резултат срещу всеки от тях.

- Мислите ли, че плюс за вашия отбор би било евентуалното подценяване на отбора на Северна Македония?

- Не се притеснявам от това. Това, което знам е, че Македония ще излезе максимално мотивирана срещу всеки от тях с цел победа.

- На миналото европейско първенство голямата изненада беше тимът на Уелс, достигнал до полуфинал. До къде може да стигне Македония?

- Моята цел е да преминем групата. Аз съм човек и треньор, който си поставя високи цели. Встъпвайки като национален селекционер поставих веднага цел - класиране на европейското първенство. А сега следващата ми цел е излизането от групата. Вярвам в моите футболисти и мисля, че могат да го постигнат.

- Голямата ви звезда Горан Пандев е на 38 години. Как успява да бъде толкова добър на тази възраст?

- Горан е голям професионалист. Играе на изключително високо ниво в Серия А и сега с екипа на Дженоа постави рекорд, вкарвайки повече от 100 гола в първенството. Това говори много за неговите качества и за желанието му, с което играе.

За него годините реално са само едно число и не влияят на това, което показва на терена.

- На кои други футболисти от вашия отбор да обърнем внимание?

- Мисля, че сме силни като отбор и нашата сила е в екипността. Тимът се състои от класни футболисти. Сега разполагаме с плеяда от по-млади играчи, които изградиха сплав с по-опитните. Имена, които бих споменал са Елмаз, Адеми, Алиоски, Стефан Ристовски. Няма да изброявам всички, защото всеки заслужава своето място в отбора.

- Кой е вашият фаворит за спечелване на европейското?

- Мисля, че това са традиционните фаворити като Франция, Англия, Италия, Испания. Но мисля, че от всички тях Франция има известно предимство.

- Мнозина казват Белгия, които имат фантастичен отбор.

- Белгия разполагат с отличен тим и аз ги уважавам много, но мисля, че Франция са на друго ниво. 2016  година играха финал на европейското първенство, а през 2018-а станаха световни шампиони.

- Северна Македония за първи път ще играе на европейско първенство, но и за първи път шампионатът ще се проведе в 11 държави, които трябваше дори да са 12. Какво мислите за този формат?

- Мисля, че е добре. От УЕФА заявиха, че целта е промотирането на футбола в повече държави. Ние сме щастливи, че ще имаме възможността за първи път да вземем участие на европейско първенство, независимо, че то ще се проведе в 11 държави. Мисля, че това решение е добро за футбола.

- Вие ще играете в Амстердам и в Букурещ. Къде очаквате повече подкрепа?

- Класирането ни на финалите е съпроводено с голяма еуфория и нашите привърженици очакват участието ни с нетърпение. Поради близостта очаквам да имаме повече подкрепа в Букурещ, разбира се тя няма да е пълна заради анти-COVID правилата за броя на зрителите по стадионите. Но мисля също, че и в Амстердам няма да останем без подкрепа.

- Преди три месеца Северна Македония победи Германия с 2:1 в световна квалификация и то като гост. Това ли е най-големият мач на вашия отбор?

- Да, определено. Победихме 4-кратен световен и 3-кратен европейски първенец и то на негов терен. Това е нещо, което ще остане записано със златни букви в нашата история.

- Преди почти 30 години България победи Германия на световно първенство...

- Но не на тяхна територия..

- Да, в Щатите. Но сега не можем да се класираме никъде. С какво успяхте да ни изпреварите?

- Това е нещо, което трябва да анализирате. Аз отговарям за това, което се случва при нас в Македония.

- Какви са вашите спомени от българския футбол?

- Разбира се, на първо място – САЩ‘94. На това първенство подкрепяхме с въодушевление Стоичков, Лечков, Трифон Иванов, Костадинов… Да не ги изброявам всичките. Целият регион беше щастлив от това, което постигна вашият отбор. Особено след споменатата вече победа над Германия. Ние искаме и пожелаваме България отново да бъде силна и славните ви времена да се върнат.

- Имате ли мачове срещу български отбори или футболисти в кариерата си?

- Да, предимно в приятелски срещи – като клубен треньор по време на подготвителните лагери в Анталия. Също и като национален селекционер в приятелска среща в Скопие, когато ваш треньор беше Ивайло Петев.

- Как завършихте тогава?

- България победи.

- В Скопие разполагате с прекрасен стадион – „Тоше Проески Арена“, който прие финала за Суперкупата на Европа между Реал (Мадрид) и Манчестър Юнайтед. Строите ли още стадиони?

- Не, това е единственият стадион в Македония, който изпълнява критериите за провеждане на международни срещи.

- Как се развива в момента клубният футбол в Северна Македония?

- Не върви във възходяща линия, определено. Но мисля, че с класирането ни на финалите на европейското първенство всички ръководители на клубове могат да използват този момент, за да повдигнат нивото на родния ни футбол.

- А защо най-успешният отбор на Македония – столичния Вардар отпадна?

- Този въпрос трябва да зададете на ръководителите на Вардар. Аз постоянно говоря, че за да имаме силен футбол, трябва да имаме силен Вардар, силна Шкендия, силен Шкупи. Това е за доброто на футбола. Винаги е хубаво, когато имаме дербито Вардар – Пелистер или Вардар – Шкендия. Защо това се случи с Вардар е по-дълга тема, но отговорът трябва да бъде даден от предводителите на отбора.

- Колко чужденци и колко македонци играят във водещите отбори на Македония?

- Позволено е един отбор да разполага с 8 чужденеца, от които на терена могат да бъдат максимум петима.  Смятам, че тази бройка е прекалено висока за нашите условия. Не искам да ги обидя, но при нас се подвизават чужденци със съмнителни качества или с качества не по-високи от тези на местните футболисти. Вярвам, че трябва да се дава предимство на младите местни момчета и трябва да се инвестира в работата и развитието на талантите в юношеска възраст. В Работнички например бях 7 години спортен директор и още две като треньор и това беше нашата философия, която даде резултат. И така успяхме да създадем и развием много млади футболисти.

- По колко хора ходят на мачовете във вашата страна?

- Сега, по време на COVID-19 няма публика, а преди това интересът беше много слаб с изключение на дербито между Вардар и Шкендия, което пълнеше стадионите съответно в Скопие и Тетово.

- Преди три години тук в Скопие направихме интервю за „Код Спорт“ с легендата Дарко Панчев, който заяви, че за Балканите би било много хубаво, ако бъде създадена Балканска лига. Смятате ли, че такъв проект би повишил нивото ни?

- Да, определено това би било една интересна лига с отбори от Македония, Албания, България, Сърбия, Хърватия...В един идеален сценарий, ако това се случи, то би било наистина нещо добро за футбола.

- Накрая бихте ли разказали малко за вашата кариера. Как започнахте с футбола?

- Започнах с футбола от много ранна възраст, а когато бях на 16 години и 2 месеца дебютирах в Първа македонска лига точно след разпадането на Югославия. Моята кариера премина предимно в Македония, като само две години играх в Словения в отбора на Публикум (Целие).

- Публикум ли е върхът в кариерата ви?

- Не бих го нарекъл връх. Мисля, че кариерата ми беше нормална. Успях да играя в най-добрите отбори в Македония по това време – Победа, Пелистер и в Словения – Публикум.

- А как решихте да станете треньор?

- Първоначално бях спортен директор в продължение на 7 години, като изпълнявах тази функция в отбора на Работнички (Скопие). След това нашият треньор замина за България, където стана асистент на Александър Станков в Локомотив (Пловдив) и президентът ми каза да не търся нов треньор, защото е избрал това да бъда аз. И така започнах.

- Бил сте шампион на Македония и като футболист, и като треньор. Кое е вашето най-голямо постижение извън националния отбор?

- Мисля, че това е първият ми сезон като треньор. Като дебютант спечелих дубъл – титла и купа. Това е нещо, което ще помня винаги.

- Как дойде поканата за националния отбор?

- За две години в Работнички спечелих 3 купи – една шампионска и 2 купи на страната. Представихме се много добре и в Европа, като в третия кръг елиминирахме отбора на Трабзонспор, който по това време разполагаше с бюджет от 105 милиона долара. След тези успехи получих покана от тогавашния председател на футболната федерация да стана национален селекционер.

- Може ли да се каже, че след победата над Германия ще бъдете селекционер, докато вие решите?

- Щастлив съм, че като треньор успях да запиша имената на играчите ми в нашата история.

- Имате ли амбиции да работите в чужбина?

- Към този момент съм концентриран върху европейското първенство и върху това как Македония да постигне добри резултати. Млад треньор съм и е нормално да имам желание за работа в чужбина.

- Бихте ли приел предложение от български отбор?

- Връзката ми с българския футбол е с най-голямата легенда на България – Христо Стоичков. Разговаряме с него на такива теми. Аз съм професионалист и ако сметна, че нещо е добро за моята кариера, естествено ще го приема.

- За финал, ще споделите ли как се запознахте с Христо и имате ли други български приятели, освен него?

- С Христо се запознахме преди 8-9 години по време на една подготовка в Анталия, когато той беше треньор на Литекс,  а аз – спортен директор на Работнички. От тогава сме много големи приятели и се чуваме често. Щастлив съм, че имам за близък човек, такова голямо футболно светило като Христо Стоичков. Той е голям не само като футболист, но и като човек.

- Много Ви благодарим! Пожелаваме успех на Северна Македония на европейското първенство. Пожелавам ви всичко най-хубаво!

- Благодаря ви и аз! Пожелавам на българския национален отбор много скоро да се класира на голямо първенство!

Красимир МИНЕВ и Владимир ПАМУКОВ, ТВ+