ТВ ПРОГРАМА – ТУК! ПРОГРАМА НА ЕЛИМИНАЦИОННАТА ФАЗА - ТУК

Гвоздеят на програмата на осминафиналите на Евро 2020 безспорно е дуелът между вечните съперници Англия и Германия. По ирония на съдбата той ще се състои точно 25 години след полуфинала на Евро`96, игран на стария „Уембли“, а сега ще бъде на новия. Разликата е, че тогава мачът бе на 26 юни, а сега е на 29 юни. И отново по ирония на съдбата големият грешник при дузпите за Англия Гарет Саутгейт сега е начело на „Трите лъва“ с огромното желание за реванш след четвърт век.

Полуфиналът през 1996 г. бе своеобразен финал преди финала и апотеоз на атрактивния и нападателен футбол. И въпреки че в продълженията не бе отбелязан гол, по своята разтърсваща драма те се доближават до световните полуфинали Италия – ФРГ през 1970 г. в Мексико Сити и Франция – ФРГ през 1982 г. в Севиля. Преди сегашния сблъсък на новия „Уембли“ мненията са предимно предпазливи, но всеки един от съперниците се надява на успех. Започнаха и закачките, като в един от английските вестници бе публикувана карикатура на германския канцлер Ангела Меркел, която държи в ръката си лист с надпис „Карантина“ и казва: „За теб, Англия, отиваме на дузпи.“ Въпреки че английските национали привидно декларират, че не се страхуват от евентуалните дузпи, смазващата традиция показва, че англичаните почти винаги се провалят, когато се стигне до изпълненията от бялата точка. А спомените от Мондиал`90 в Италия, когато Стюърт Пиърс (на снимката вдясно) и Крис Уодъл обляха Англия в сълзи, както и от Евро`96 в Англия, когато Саутгейт изпари мечтите на родината на футбола за европейска титла, винаги ще бъдат огромен психологически товар, който няма как да не даде отражение.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн казино игри от efbet

Другият ключов сблъсък е между Белгия и Португалия. Мнозина залагат на „червените дяволи“, но европейският шампион едва ли ще сдаде титлата без бой. Старата лисица Фернандо Сантош със сигурност крие таен коз в ръкава си, а начело с поставящия рекорд след рекорд Кристиано Роналдо всичко е възможно. Хърватия срещу Испания също е безкрайно интригуваща схватка. „Шахматистите“ се върнаха в играта, след като стартираха отчайващо, а техният човек-оркестър Лука Модрич ги вдъхновява да докажат, че все още са вицешампиони на планетата. Досега испанците се представиха твърде противоречиво, като голеадата срещу Словакия едва ли е точният критерий за техния потенциал.

Получилите много ласкави отзиви за играта си италианци излизат като фаворити срещу Австрия. „Адзурите“ са гладни за успехи, след като най-неочаквано бяха сред отсъстващите на Мондиал 2018 в Русия – нещо, което не се бе случвало точно 60 години. Отборът на Роберто Манчини е много добре балансиран във всички линии и действа нападателно и с настроение. Опасенията тук се свеждат до това да не би суперлативите да замаят главите на по-младите след впечатляващите три победи в групата. Австрийците няма какво да губят в този мач и ще играят освободено и разкрепостено, което понякога се превръща в опасно оръжие за съперниците им. Уелс и Дания ще започнат битките в осминафиналите в мач, който е непредсказуем. И двата отбора залагат предимно на физическата сила и предстои да видим истински сблъсък. Инцидентът с Кристиан Ериксен сякаш даде криле на датчаните, но малко е да се очаква някакво повторение на чудото от 1992 г. Що се отнася до Уелс, достигането му до полуфинала на Евро 2016 също може да бъде стимул за доказване.

Много неизвестни крие и осминафиналът между Нидерландия и Чехия. Въпреки трите си победи в групата, нидерландците така и не убедиха, че са един от фаворитите за титлата. От своя страна чехите имат своите шансове, а поглед в историята ни връща 25 години назад, когато на „Уембли“ те играха на европейския финал, загубен от Германия след „Златен гол“ на Оливер Бирхоф. Световният шампион Франция е явният фаворит срещу Швейцария. „Петлите“ едва ли ще допуснат изненада срещу „кръстоносците“ и ще бъде истинска сензация евентуално тяхно отпадане на толкова ранен етап от турнира. Украйна хвана „последния влак“ за осминафиналите благодарение на Швеция, срещу която сега се изправя в пряк дуел. Украинците вече изпълниха „програмата минимум“ и оттук нататък могат само да спечелят. Шведите обаче са традиционният костелив орех, който много трудно може да бъде счупен.
РУМЕН ПАЙТАШЕВ