Всичките си нови компоненти, донесени на "Силвърстоун", успя да изпробва екипът на Ферари в първата свободна тренировка за Гран При на Великобритания, проведена на мокро трасе. Сутрешният дъжд повлия на подготовката на Скудерията, както и на останалите отбори от Формула 1, но се очаква вторите 90 минути да са на сухо и дори може да изгрее слънце. Сесията стартира в 15 часа.

Заради времето Фелипе Маса завъртя само 13 тура тази сутрин, а Фернандо Алонсо - с три повече, което им отреди съответно седмо и пето място в подреждането. След финала от Ферари коментираха, че е трудно да направят каквито и да са заключения след пробите на новите под, изпускателна система, задно крило и елементи в задната част на автомобила, пише clubs1. Уикендът е особено важен за тях, но никой не се наема да прави прогнози.

"Надеждата остава. Мотивацията за всеки старт е налице, но трябва да направим крачка напред по отношение на представянето", бе обобщението на ситуацията до момента от страна на Алонсо.

"Забраната за обдухване на дифузьорите при спряно подаване на газ ще ни коства известно аеропритискане при спиране, тоест ще губим време в обиколката, но истинската картина ще се прояви едва в събота-неделя. Не очаквам нещата да се изяснят след първите тренировки", добави Алонсо.