Пилотът на Ферари Фернандо Алонсо постигна най-добро време в първата свободна тренировка за предстоящата Гран при на Белгия. Дъждът наводни пистата през цялата сесия, като затрудни максимално инженерите и пилотите на всички отбори. Двукратният световен шампион постигна най-добрия си резултат от 2.00.797 мин. още в средата на тренировката, когато условията бяха по-добри, и той остана непроменен до финала. Второ време записа Люис Хамилтън за тима на Макларън. Трети остана пилотът на Рено Роберт Кубица. Едва четвърти се нареди пилотът на Ред Бул Себастиан Фетел, а съотборникът му и лидер в класирането при пилотите Марк Уебър записа седми резултат.

Пилотът на Макларън Дженсън Бътън реши да не излиза във втората част от тренировката, когато дъждът продължи да наводнява трасето, и остана на шесто място. Осми и девети времена записаха Камуи Кобаяши за Заубер и пилотът на Уилямс Рубенс Барикело, който в Белгия е наричан „господин 300". Топ десет оформи пилотът на Мерцедес GP Михаел Шумахер.

Седемкратният световен шампион, днес на любимата си писта „Спа", успя да изпревари съотборника си Нико Розберг, който остана на 13-о място. Въпреки тежките условия нито един пилот не прибра болида си в бокса с повреди. Получиха се няколко излизания от трасето и минаване през зоната за сигурност от страна на Михаел Шумахер, Хейки Ковалайнен и Фелипе Маса./БЛИЦ