След триумфа на Марк Уебър в Гран при на Монако преди седмица отборът на Ред Бул трябва да преглътне горчив хап. Международната автомобилна федерация (ФИА) обяви официално, че болидите на Ред Бул са нелегални те трябва да претърпят реконструкция преди следващото състезание в Монреал за Гран при на Канада след седмица.

„След някои дискусии в Монако, след които стана, че са възникнали неразбирателства, смятаме, че важно да ви съобщим, че взимаме ясна позиция. Не може да има отвори в пода на нито един болид, защото те дават аеродинамично предимство”, се казва в официалното изявление на ФИА.

Проблемът с въпросния елемент се появи в падока в Монако, когато екипите на Ферари, Макларън и Мерцедес открито обявиха, че може да отнесат проблема до ФИА.

По-интересното бе, че въпросните отвори в пода пред задните гуми са там от Гран при на Бахрейн, което означава, че те три пъти са били одобрявани от стюардите.

На Ред Бул няма да бъде наложено наказание, а просто болидите на австрийския тим трябва да претърпят промяна с премахване на въпросните отвори преди Гран при на Канада.