Международната автомобилна федерация (ФИА) одобри няколко интересни нови правила във Формула за 2014 година. Едно от тях е, че болидите няма да използват гориво, а ще се движат в боксовете с помощта на електрическа енергия. По този начин Формула 1 вече ще има чувство за отговорност към околната среда, което е една от основните цели на настоящият президент на ФИА Жан Тод.

Друга интересна новост при болидите ще бъде запалването на двигателя, което самият пилот ще може да прави директно от кокпита. Така пилотите ще получат възможност за връщане в дадено състезание дори и когато моторът им изгасне.

Очаква се и увеличаване на капацитета на системата за възобновяване на кинетична енергия (КЕРС) от 60 kW на 120 kW, което ще даде повече мощност по време на състезание.

Самите болиди ще бъдат с нова аеродинамика и ограничено тегло, което допълнително ще се уточнява. Новият V6 двигател в тях ще бъде ограничен до 15 000 оборота в минута, а консумацията на гориво ще се намали до 100 кг/час.

Последната одобрена от ФИА новост ще са скоростните кутии с 8 предавки, които ще компенсират намаляването на максималните обороти на двигателя. /БЛИЦ