Болидите от Формула 1 съвсем скоро могат да се сдобият със специален ролбар пред кокпита за защита на пилота, след като ФИА тества успешно подобен прототип. Федерацията се е заела сериозно да увеличи сигурността на пилотите от оупън уийл сериите, сред които е и Ф1, след 2009 година, когато Фелипе Маса едва не загуби живота си след като фрагмент от болид го удари по главата, а Хенри Съртис загуби живота си заради удар от гума.

От тогава насам бяха тествани различни приспособления като специално предно стъкло и облицовка на кабина. Стъклото обаче се разби на парчета при удар с 20 кг гума засилена с 225 км/ч. Кокпитът от боен самолет пък се огъваше силно. Сега, специалистите във ФИА докладваха, че ролбарът е постигнал много добри резултати.

Приспособлението е било изработено от екипът на Лотус, но все още е далеч от прилагането му във Ф1. Според ФИА, изследването има за цел да открие бъдещи приспособления за сигурност на пилотите и достигането му до реална употреба все още не е ясно. Въпреки това, ако останалите тестове се окажат успешни, то резултатите ще бъдат предаден на работната група за Ф1, която вече ще може да внедри нововъведението в правилника.