В най-скоро време прокуратурата в Германия ще обвини официално шефа на Формула 1 Бърни Екълстоун в корупция, съобщава вестник "Зюддойче Цайтунг".

Както пише изданието, обвинението ще бъде въз основа на "изявление с решаващо значение" на осъдения банкер Герхард Габровски. Припомняме, наскоро Габровски призна, че преди няколко години е получил подкуп от Екълстоун в размер на 27 милиона паунда. Той е бил за продажбата на търговските права на Формула 1. Самият Бърни потвърди, че е дал пари на банкера само защото го е изнудвал.

Сега, по информация на "Зюддойче Цайтунг", прокуратурата подготвя официално обвинение към Екълстоун в подкуп на държавен служител. По времето, когато Габровски е получил сумата, той бил служител в банка "Байеришес Ландесбанк, която е държавна. Това означава, че Бърни Екълстоун го очаква сериозно наказание. Банкерът твърди, че 81-годишният шеф на Формула 1 е бил наясно със статута му.

Освен това се съобщава, че прокурорите искат да проведат разследването и да внесат обвинителния акт по случая преди края на есента.