Германската футболна лига (ГФЛ) обмисля вариант да показва повече мачове от Бундеслигата чрез безплатен телевизионен ефир, съобщава Sport Bild.

В информацията се съобщава, че е сформирана работна група от пет души, която да разгледа бъдещето на телевизионните права в германския професионален футбол. Но за да не пострада конкурентността на Бундеслигата, може да се потърсят и нови инвеститори, които да компенсират свободното излъчване. Ако този план се осъществи, то Германия ще бъде първата от големите пет лиги, която ще пусне свободно излъчване на мачове след 2010-а година насам.

Следващият пакет телевизионни права, който ще се продаде, стартира от сезон 2025/2026 и в него за първи път от десетилетия може и да има свободно гледаеми срещи.

Актуалният притежател на тв-правата телевизия Скай и онлайн-каналът DAZN доминират на германския пазар, а като част от традицията Sat1 показва първия мач за сезона, завръщането от зимната пауза заедно с плейофите за оставане в елита, както и Суперкупата на страната по свободен ефир.

"С Бундеслигата и с Втора Бундеслига имаме много работа пред нас, много промени да извършим и да подобрим нивото на нашето първенство. Затова беше започнат процес за „изработване на бъдещи сценарии за лигата“, се казва в специално изявление на Германската футболна лига.

Работната група включва изпълнителният директор на Лигата Доната Хопфен заедно с представителите на клубовете Ян-Кристиан Дреезен (Байерн), Алекс Хелман (Айнтрахт), Оливер Леки (Фрайбург) и Рюдигер Фрич (Дармщад).

Байерн (Мюнхен) е шампион на Германия през този сезон за десета поредна година три кръга преди края на кампанията.