Нидерландското крило на Херта Жан-Пол Боетиус е четвъртият играч от Бундеслигата, който за последните месеци е диагностициран с тумор на тестисите. В сряда 28-годишният футболист е научил резултатите от направения преглед, а утре ще се подложи на операция, обявиха от берлинския клуб.

От пролетта насам тумор на тестисите беше отрит на Тимо Баумгартъл (Унион Берлин), Марко Рихтер (Херта) и Себастиан Алер (Борусия Дортмунд). Баумгартъл не само се подложи на операция, но и премина курс на химиотерапия след това. През миналия уикенд той се завърна в игра след пет месеца отсъствие при победата на Унион с 2:0 над Волфсбург, когато остана на терена 62 минути. Себастиан Алер също се подложи на химиотерапия след операцията и завръщането му на терена се очаква от феновете на Борусия.

Наличието на четири случая с рак на тестисите в Бундеслигата за по-малко от половин година предизвика сериозно притеснение във футболните среди в Германия. Имаше опасения, че нещо в съвременния начин на живот и подготовка на футболистите може да отключи туморните образувания. Те обаче бяха разсеяни от уролога Тобиас Йегер от болницата в Есен.

„Това е чисто статистическо съвпадение заради младостта на футболистите. Ракът на тестисите е единственият рак, който се появява при по-младите мъже. При тези на възраст между 16 и 35 години. Има изследвания, които сочат за леко завишен риск от болестта при футболистите заради честата среща на топката с предната част на тялото. Аз лично не вярвам в достоверността на тези данни, тъй като е доказано, че спортът в голяма степен предпазва от развитието на тумори. Моят съвет към младите мъже е редовно да си правят тестове за рак на тестисите“, заяви Йегер пред „Билд“.