Борусия (Дортмунд) победи у дома РБ Лайпциг с 2:1 в първия мач от 23-ия кръг на германската Бундеслига и излезе на върха във временното класиране. „Жълто-черните“ поведоха с два гола на Марко Ройс (21-дузпа) и Емре Джан (39), а „биковете“ само намалиха изоставането си чрез Емил Форсберг (74) и не успяха да вземат точка.

Алекссандър Майер замени контузения Грегор Кобел на вратата на домакините и още в 5-ата минута отрази удар на Доминик Собослай, който секунди след това намери Кристофър Нкунку и той преодоля Емре Джан, след което шутира неточно.

С първата си по-добра възможност домакините вкараха гол. Джуд Белигам изведе с дълго подаване зад защитата Юлиан Бранд, който преодоля Янис Бласвих, но след намеса на ВАР попадението не беше зачетено заради игра с ръка. В 21-ата минута вестфалци получиха правото да бият дузпа, след като Бласвих фаулира Марко Ройс в наказателното поле и именно потърпевшият реализира от бялата точка за 1:0.

В 39-ата минута Бранд изпълни пряк свободен удар, а Емре Джан овладя центрирането и с хубав удар преодоля Бласвих за 2:0.

Лайпциг опита натиск след почивката, но в 67-ата минута Ройс можеше да направи резултата класически. След грешка на защитник той стреля от чиста позиция, а Бласвих реагира блестящо и спаси.

Пет минути по-късно Андре Силва получи на добра позиция и ударът му бе отразен от Майер. Малко след това Ксавер Шлагер изведе с хубав далечен пас появилия се като резерва Давид Раум, който подаде към далечната греда, а топката се промуши между краката на защитник и Емил Форсберг я засече със сетни усилия в мрежата за 2:1.

Малко преди изтичането на редовните 90 минути удар с глава на Юсуф Поулсен прелетя над напречната греда, а в добавеното време Тимо Вернер овладя на гърди центриране отляво и шутира мощно. Нико Шлотербек обаче изчисти с рамо на метър от голлинията. В последните секунди Емил Форсберг беше оставен непокрит и шутира от дъгата пред наказателното поле и Майер спаси, а след това защитник изчисти топката.

След успеха вестфалци са лидери с 49 точки и три аванс пред втория Байерн, който утре гостува на Щутгарт.  РБ Лайпциг е четвърти с 42 точки.

ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ В ГЕРМАНСКАТА БУНДЕСЛИГА - ТУК!