Носителят на трофея РБ Лайпциг размаза Фрайбург с 5:1 като гост в повторение на миналогодишния финал и за трета поредна година се класира за финала в турнира за Купата на Германия и тази година. Точни за „биковете“, които на четвъртфиналите елиминираха Борусия (Дортмунд) бяха Дани Олмо (13), Бенямин Хенрикс (14), Доминик Собослай (37, 90+5) на два пъти и Кристофър Нкунку (45+1), докато почетното попадение за домакините, отстранили сензационно преди това Байерн, вкара Михаел Грегорич (75).

Гостите от Източна Германия поведоха още в 13-ата минута с гол на Дани Олмо, който засече центриране на Марсел Халстенберг. Минута по-късно вратарят Марк Флекен отново трябваше да извади топката от мрежата си, след като Олмо изведе Бенямин Хенрикс сам срещу стража на Фрайбург и защитникът прати топката в долния десен ъгъл за 0:2.

По-добрата игра на „биковете“ доведе и до трети гол в 37-ата минута чрез Доминик Собослай след асистенция на Дани Олмо.

В добавеното време на първата част тимът на Марко Розе си реши мача, след като Дани Олмо оформи своя хеттрик от асистенции, подавайки на Кристофър Нкунку, който също записа името си сред голмайсторите за 0:4.

Две минути преди изтичането на час игра Лайпциг остана с човек по-малко, след като Йошко Гвардиол фаулира грубо унгареца Роланд Шалай и след преразглеждане с ВАР съдията Свен Яблонски показа червен картон на хърватския централен защитник.

Петнайсет минути преди края на редовното време Шалай центрира добре в наказателното поле, където Михаел Грегорич се измъкна от защитата на гостите и отблизо вкара за 1:5. В петата минута на добавеното време на мача Собослай оформи крайния резултат след точно реализирана дузпа, отсъдена за нарушение на Лукс Кюблер срещу Мохамед Симакан.