Преди година Лестър беше ударил дъното на класирането на Висшата лига, но успя да се спаси от изпадане с изключително силна финална серия. Сега „лисиците“ оглавяват класирането на Висшата лига и при това с аванс от пет точки пред втория Тотнъм. Традиционните претенденти за титлата като Арсенал, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Челси са още по-назад.

Приказка, подобна на тази на Лестър, наблюдаваме в Германия, макар и в по-малки мащаби. Херта, противно на прогнозите преди началото на сезона, е на трето място след 26 изиграни мача, като е само след фаворита за титлата Байерн и обичайният преследвач Борусия (Дортмунд). Още по-голяма прилика с „лисиците“ от Англия беше целта, поставена преди началото на сезона: оцеляване в елита. Е, този проблем е разрешен и сега престои решаването на задача за допълнителен бонус.

В петък берлинчани победиха Шалке 04 (2:0), а такова нещо не се беше случвало от девет години и половина (17 септември 2006 г.). С този успех „старата дама“ се оказа претендент за завръщане в Шампионската лига след 16-годишна пауза. За това спомогна и силната домакинска серия на Херта, който няма поражение в германската столица вече осем поредни мача. Успехът над Шалке 04 не дойде лесно, а статистиката показва напълно равностоен мач, като дори в някои компоненти „кралскосините“ имат предимство. Понякога обаче цифрите подвеждат, тъй като гостите имаха само две чисти положения за гол, а треньорът им Андре Брайтенрайтер призна, че победата на берлинчани е заслужена.

Наставникът на Херта Пал Дардай (на снимката вдясно) направи всичко възможно, за да намали ентусиазма сред феновете и анализаторите. След мача 39-годишният унгарец коментира възможността за участие в Шампионската лига: „Нека първо преспим, пък тогава ще видим дали приятното вълнение още го има“. По този начин Дардай опита да разтовари играчите си от напрежението, което би възникнало от задължително преследване на класиране в най-престижния европейски клубен турнир.

Като стана дума за Пал Дардай, именно той е виновникът за невероятната промяна на Херта за последната една година. На 5 февруари 2015 г. унгарецът наследи Йос Лухукай след домакинската загуба с 0:1 от Байер (Леверкузен), която постави берлинчани на предпоследно място в класирането. Само два дни след назначението си Дардай изведе „старата дама“ до победа с 3:0 като гост на Майнц. Въпреки това промяната не беше напълно достатъчна, тъй като „синьо-белите“ се спасиха в последния кръг само заради загубата на Фрайбург от Хановер. Така Херта завърши на точка пред Фрайбург, който остана предпоследен и изпадна. Хамбургер остана 16-и, с равни точки с берлинчани, но по-лоша голова разлика, и игра бараж за оставане в Бундеслигата.

Ако си мислите, че промяната е настъпила с някакви гръмки трансфери, много грешите. Да, Владимир Дарида изплаща платените 3,8 милиона евро на Фрайбург с 4 гола в 25 мача, а 20-годишният Никлас Щарк има едно попадение в 14 срещи от елита, след като за него бяха хвърлени 3 милиона на Нюрнберг. Най-успешният трансфер обаче се оказа този на Ведад Ибишевич, който беше привлечен от Щутгарт като свободен агент. Босненецът вече има 8 гола в 19 мача и формира невероятен тандем със Саломон Калу, който път се е разписал 12 пъти в 24 двубоя.

С действията си на летния трансферен прозорец столичният тим изведнъж се сдоби с отбор, който е невероятна сплав от опитни играчи и млади таланти. Ако за ветерани минават 31-годишният Ибишевич, 30-годишният Калу и вратарят Руне Ярстейн (31 години), то Пер Силиан Шелбед (28), Фабиан Лустенбергер (27) и Владимир Даида (25) са в разцвета на силите си, но вече с достатъчно придобита рутина. Основни играчи са и по-младите Антъни Бруукс (23), Мичел Вайзер (21) и Никлас Щарк (20).

Това позволява на Херта за първи път от сезон 2008/09 да се доближи до класиране в Шампионската лига. Преди седем години тимът на Люсиен Фавър, с Валери Домовчийски в състава си, изпусна участие в големия турнир само заради загуба от Карлсруе в последния кръг и така остана на точка зад Щутгарт, който взе последната квота за Шампионската лига. Сега обаче берлинчани имат на разположение цели 12 играчи, които имат опит в най-престижния евротурнир.

Изключително важна роля в силното представяне на столичани е тактическата гъвкавост. Пал Дардай превърна тима в неразгадаема енигма за противниците, тъй като използва четири различни схеми на игра: 4-2-3-1, 4-1-4-1, 4-3-3 и 4-4-2. Освен наложените от унгареца изисквания за притежание на топката и използване на къси пасове, Херта значително подобри и представянето си в защита. Тимът допуска по по-малко от един гол средно на мач под ръководството на Дардай. За 41 двубоя тимът е получил 40 попадения. Проблемът е липсата на достатъчно класни резерви и треньорът на тима знае това. Той признава, че ако иска да задържи отбора си в челото, през лятото трябва да поработи на трансферния пазар.

С актив от 45 точки Херта има аванс от 21 пред зоната на изпадащите, така че със сигурност може да се твърди, че основната задача за запазване на мястото в Бундеслигата е решена. Сега обаче има възможност за атака на неочаквана цел, завършване в четворката, което ще позволи най-малкото участие в квалификации за Шампионската лига. Това не изглежда непостижимо. Берлинчани в момента са трети, на две точки пред Борусия (Мьонхенгладбах) и на четири пред Шалке 04. В клуба обаче избягват да коментират тази възможност. „Никой не говори с нас за класиране в Шампионската лига“, признава капитанът Фабиан Лустенбергер.

„Аз лично приемам тази вероятност като бонус, а не като важна цел, която само ще внесе допълнителен стрес. Предпочитам да говоря за участие в Шампионската лига, когато постигнем това. Представяме се добре, но никой не може да прогнозира какво ще се случи до края на сезона. Предлагам да изчакаме до май месец“, заяви спортният директор Михаел Преец (на снимката вдясно).

Тръпката Шампионска лига е позната на Преец и Дардай. Двамата бяха част от тима на Херта при единственото участие на клуба в турнира. Това беше през сезон 1999/2000, когато в квалификациите берлинчани преодоляха кипърския Анортозис. Силното представяне продължи и „старата дама“ зае второто място в своя поток от първата групова фаза, където беше заедно с Челси, Галатасарай и Милан. Във втората групова фаза обаче тимът от германската столица завърши на четвърто място след мачове с Барселона, Порто и Спарта (Прага). 16 години по-късно Михаел Преец и Пал Дарвай са близо до ново участие в Шампионската лига, но този път като ръководители на тима, а не като лидери на отбора на терена.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

 Резултати, програма и класиране в Германия - ТУК !!!