„Шесткратен шампион на Германия!
Три пъти носител на Купата!
Вечна част от Бундеслигата!
Ха Ес Фау!“

От години този рефрен се чува от северозападната трибуна на „Фолкспаркщадион“ в Хамбург, но третият ред от припева е на път да се окаже ненужен. Хамбургер Шпорт Ферайн (за кратко HSV или Ха Ес Фау), както е пълното име на клуба, е единственият отбор, който е част от Бундеслигата от самото създаване на елитната дивизия на германския футбол през 1963 година.

Сега, 35 години след спечелването на КЕШ, е на път да приключи 55-годишният непрекъснат престой на клуба в Бундеслигата. На 17 март „червените шорти“ загубиха с 1:2 от Херта и се оказаха на последното място в класирането, а до края на сезона има седем кръга. Тежкото положение в подреждането на шампионата обаче не е резултат само на представянето на терена, но и в работата извън него през последното десетилетие.

15-о, 16-о, 16-о и 14-о място. Хамбургер финишира сред последните пет отбора в класирането в четири от предишните шест сезона. Два пъти тимът се спаси от изпадането чрез успехи в плейофите срещу третите от втора дивизия – Гройтер Фюрт (2014) и Карлсруе (2015). Преди година благодарение на гол на Лука Валдшмид две минути преди края Ха Ес Фау постигна победата с 2:1 на Волфсбург, осигури си 14-ото място в класирането и запази прякора си Динозавъра на Бундеслигата.

Оцеляването в елита някак се оказа единствената цел на тима, в който преди години играха Йордан Лечков, Павел Дочев, Петър Хубчев и Мартин Зафиров. Основният въпрос беше колко време Хамбургер ще издържи в топ нивото на германския футбол? 53 години? 54 години? 55 години? Колко време ще продължи да цъка легендарният часовник на стадиона и в клубния сайт, който отчита времето на клуба в Бундеслигата?

Преди десетина дни единственият оцелял в елита основател на Бундеслигата най-сетне се оказа на мястото, което според мнозина в момента заслужава най-много – на дъното на класирането.

За мача с Херта новоназначеният треньор Кристиан Хитц опита да освежи състава. Извади пет играчи от първия отбор и ги замени с футболисти от дублиращия състав, които Хитц добре познава, тъй като им беше наставник в състезаващия се в четвърта дивизия тим. Кириакос Пападопулос (на снимката вляво) се оказа на пейката, а Денис Дикмайер, Мергим Маврай и Андре Хан не попаднаха в групата. Изпадналият в немилост бразилски халф Уолъс дори не се появи на стадиона и предпочете да публикува снимки в социалните мрежи от хола си. След това той беше пратен да тренира с юношите.

„Срамно е, че играчи, които имат опит в спасяването на Хамбургер, не попаднаха в отбора. Не винаги най-доброто решение е промяната“, недоволства Пападопулос след загубата от берлинчани.

Какво тогава е решението? Както е казано в една популярна мисъл на Алберт Айнщайн: „Лудост е да правиш едно и също нещо постоянно и да очакваш различни резултати“. От тази гледна точка присъствието на група от изключително опитни играчи на последното място в класирането въобще не е забавно. Критиката на гръцкия национал изглежда като отчаяно извинение за собственото му представяне и за това на останалите му рутинирани съотборници, които изглежда се интересуват само от собственото си бъдеще – също като плъховете бягащи от потъващия кораб.

През 2014 година се състоя спорното превръщане на дружеството в професионален клуб, което обещаваше светло бъдеще. Този ход обаче раздели привържениците на отбора. Част от тях си сформираха собствен клуб – ХФК Фалке. За четири години след превръщането си в професионален клуб Хамбургер води четири битки за оцеляване, а финансирането е изцяло зависимо от акционера и милиардер Клаус-Михаел Кюне.

Покрай опитите за оцеляването на Хамбургер в Бундеслигата бяха направени и промени в управлението, където също се видяха грешки, довели до срива в представянето на отбора. Новият президент Бернд Хофман освободи председателя на Борда на директорите Хериберт Бруххаген и спортния директор Йенс Тод (двамата на снимката вдясно - Тод е този по риза) . Тези му действия бяха определени като най-голямото разтърсване в 131-годишната история на клуба. Хофман отчете, че има и сериозни финансови проблеми в Хамбургер. Дълговете надхвърлят 105 милиона евро, но босът изрази увереност, че клубът може да се справи с тази криза и това не зависи в коя дивизия ще играят „червените шорти“.

„Имаме лиценз за първа и втора дивизия и това стана благодарение на помощта на Клаус-Михаел Кюне. Независимо от нивото, в което ще играе, може да сте сигурни, че Хамбургер ще остане ценна част от германския професионален футбол“, коментира президентът Хофман.

80-годишният Кюне (на снимката вляво), чието богатство се оценява на 15 милиарда долара, през годините често е помагал на Ха Ес Фау. Преди години той лично плати за трансферите на Денис Аого, Денис Дикмайер и Рафаел ван дер Ваарт. Освен това често е отпускал пари за заплати в замяна на акции в клуба. Така към ноември 2017 година той се оказа собственик на 20,57% от Хамбургер. Според собственитe му думи богатaшът е инвестирал 60 милиона евро в „червените шорти“, но според странични наблюдатели тази сума е приблизително 100 милиона. Очаква се, че при евентуално изпадане от Бундеслигата, клубът отново ще се обърне към Клаус-Михаел Кюне, тъй като парите от телевизионни права във втора дивизия са по-малко.

Загубата от Херта и сриването до последното място отприщи сред феновете напрежение, което се трупаше през последните години. Последва опит на по-крайните привърженици да нахлуят в съблекалнята на отбора, при което бяха ранени шестима стюарди, една полицайка и двама от запалянковците.

Признаци за подобно напрежение имаше от седмици. Преди домакинската загуба от Леверкузен с 1:2 феновете опънаха банер с предупреждение към играчите: „Докато часовникът на стадиона продължава да отброява, ще ви преследваме из целия град“. Седмица по-късно на северняшкото дерби с Вердер (0:1) бяха използвани огромни количества пиротехника, което доведе до временното прекъсване на мача. След тежкото поражение с 0:6 от Байерн на тренировъчното игрище бяха забити кръстове и разпънат транспарант с надпис: „Времето свърши! Ще ви пипнем!“

Със своите 78 205 членове Хамбургер заема 15-о място в света по регистрирани фенове и шестият в Германия. Въпреки слабото представяне през последните години средната посещаемост на „Фолкспаркщадион“ остава над 50 000 зрители на мач, а за някои срещи стадионът е разпродаден. За момента запалянковците и техните песни са единственото постоянно нещо в Хамбургер, но и те скоро ще трябва да променят някои текстове.
Мат Форд, „Дойче Веле“
Превод на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ГЕРМАНСКАТА БУНДЕСЛИГА