Всичко друго от първото място за Байерн в германската Бундеслига би било изненадващо, но рекордьорът с 25 шампионски титли е победен в класация за най-умните фенове в Германия.

Немската социална мрежа за професионални и бизнес контакти Xing направи анкета измежду повече от 45 000 членове с въпроса: Кой клуб от Бундеслигата има всъщност най-умните фенове?

Резултатът: Новакът този сезон Фрайбург обединява сред своите привърженици най-много абсолвенти от университети. Общо 73,4% от феновете на брайзгауци в мрежата Xing имат висше образование. На следващите позиции са Вердер (71,7%) и РазенБалшпорт Лайпциг (69,5%). Тези два тима имат и 3,5% докторанти сред привържениците си. Пред тях е само Байер (Леверкузен) с повече от 4% докторанти сред феновете.

Привържениците, които правят кариери, в повечето случай подкрепят Хофенхайм (16,3%), РБ Лайпциг (14,2%) или Херта (12,6%).

От Xing не обявяват на кои позиции в класацията за интелигентни фенове са топ клубовете като Байерн, Борусия (Дортмунд) или Шалке 04. За сметка на това обаче е ясно, че феновете на Дортмунд (40,5%) са най-склонни към смяна на работата си.