След изиграването на последния кръг от сезона в Бундеслигата стана ясно, че Щутгарт изпада. Поредният славен клуб напусна германския елит. В града все по-малко хора помнеха последното участие на швабите във втора дивизия, но ето че това се случи. Петкратният шампион на Германия и трикратен носител на националната купа напусна най-силната лига в немския футбол. След 39 години Щутгарт ще играе във Втора бундеслига, където ще има за съперници други славни отбори. Съперници на швабите ще бъдат Кайзерслаутерн, Мюхен 1860, Айнтрахт (Брауншвайг) и Фортуна (Дюселдорф). Това са все клубове, печелили шампионски титли или национални купи. Да не забравяме, че част от втора дивизия на есен ще бъде Нюрнберг или Айнтрахт (Франкфурт), които ще играят плейоф за място в Бундеслигата. Това също са отбори със славно минало.

Как се стигна до изпадането на Щутгарт?

В последните три години тимът беше замесен в битката за оцеляване. Два пъти стомната за вода остана здрава, но се счупи при третия опит. До напускането на елита се стигна до поредица от грешки.

Част от тях са решенията на спортния директор Робин Дут относно назначението на Александър Цорнигер за треньор на отбора, а след това смяната му с Юрген Крамни. 51-годишният Дут, който направи име като треньор на Фрайбург, но след това откровено се провали начело на Байер (Леверкузен) и Вердер, беше назначен за спортен директор в началото на 2015 г. Освен с назначенията на треньорите, Робин Дут сбърка и на трансферния пазар. Продаде германския национал Антонио Рюдигер на Рома и на мястото му доведе напълно неравностойния като замяна босненец Тони Шунич. Това се отрази трагично на отбраната на Щутгарт, която се оказа най-слабата през сезона. Неудачна се оказа и идеята на Робин Дут да привлече спортния психолог Филип Лаукс, който не успя да вдигне самочувствието на тима.

Вина имаше президентът Бернд Валер. Основната му грешка беше назначението на Робин Дут. Самият той показа огромно непознаване на материята, свързана с управлението на спортен клуб. Не се противопостави на нито едно искане на спортно-техническия щаб. Сякаш беше обзет от апатия и не искаше да се бори. Освен това в седмицата преди последния кръг позволи на спортния директор да назначи нови трима съветници по трансферите.

Треньорите

Александър Цорнигер пое Щутгарт през лятото. Стилът му на работа обаче беше прекалено авторитарен. Не допускаше чуждо мнение, държеше се твърдо в съблекалнята и въобще не успя да спечели доверието на играчите. Затова в края на ноември беше уволнен след точно половин година на поста. Балансът му беше пет победи, едно равенство и девет загуби. На мястото му беше назначен Юрген Крамни, който пък беше тотална противоположност на предшественика си. Прекалено мек като характер, 44-годишният специалист така и не се осмели да повиши тон на играчите. Не успя да ги мотивира, а на всичко отгоре им даде и цели четири дни почивка за Великден, а в този момент беше ясно, че Щутгарт е сериозно застрашен от изпадане. Освен това в последните кръгове показа очевидни признаци на паника. Той не само промени цялата защита на отбора, но дори смени и вратаря. Под негово ръководство швабите записаха 7 победи, 5 равенства и 11 загуби.

Съставът

Самият отбор има огромна вина за изпадането. Въпреки предупредителните сигнали от предишните два сезона, футболистите не демонстрираха желание за борба, липсваше мотивация и дори сплотеност. Капитанът Кристиан Гентнер опита да даде пример и в края на сезона се хвърли в спасителна мисия, въпреки че играеше с контузия. Травмите също имаха огромно влияние върху представянето на Щутгарт. Серей Дие, Кевин Гроскройц и Даниел Гинцек в различни периоди от сезона бяха контузени. Филип Костич и Даниел Дидави сякаш през цялото първенство мислеха къде ще играят от следващия шампионат. Всичко това съчетано със слабата игра в защита, предопредели изпадането.

Последствията

За да е пълно нещастието на Щутгарт като футболен град, се случиха още две изпадания. Вторият тим на швабите и другият отбор от града – Щутгартер Кикерс, заеха две от последните три места в Трета лига и заедно с Енерги (Котбус) изпаднаха.

Излитането на Щутарт от Бундеслигата имаше своите последствия. Треньорът Юрген Крамни беше уволнен и Красимир Балъков е сред фаворитите за негов наследник. Президентът Бернд Валер подаде оставка. Спортният директор Робин Дут обаче сякаш не иска да поеме своята част от отговорността и засега остава на поста си.

Според наблюдателите швабите може са успеят да се завърнат бързо в елита, но за целта трябва да се запази ядрото на отбора. Това означава, че Щутгарт ще трябва да направи всичко възможно, за да задържи Кевин Гроскройц, Серей Дие, Мичел Лангерак, Кристиан Гентнер, Даниел Гинцек, Лукас Руп и Александру Максим. В противен случай клубът може да се окаже обречен на дълъг престой във Втора бундеслига, а дори е възможен и по-лош развой.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ
по материали от германските медии

 Резултати, програма и класиране в Германия - ТУК !!!