Рекордьорът по голове на Световни първенства Мирослав Клозе беше назначен  за старши треньор на втородивизионния германски отбор Нюрнберг, съобщава ДПА.

46-годишният Клозе поема поста от Кристиан Фийл, който премина в Херта Берлин. Клозе беше свързван с бившия му клуб Лацио, но в крайна сметка прие предложението на Нюрнберг.

Бившият нападател Клозе стана световен шампион с Германия през 2014 г. и  голмайстор на световните първенства за всички времена със 17 гола. Той е рекордьор и за националния отбор на Германия по голове със 71 попадения в 137 мача в периода 2001-2014.

Клозе започна треньорската си кариера през 2018 г. в отбора до 17 години на бившия си клуб Байерн Мюнхен, беше помощник-треньор на Байерн 2020-2021 г., преди да поеме ръководството на австрийския Алтах през следващия сезон.

Нюрнберг за последно игра в Бундеслигата през 2018-19 и завърши на 12-то място през изминалия сезон във Втора Бундеслига. 

Клубът е един от традиционните в Германия с девет шампионски титли и четири купи на Германия.

"Традиция, страст, честна работа, страхотни фенове – това са всички неща, които обичам във футбола и които свързвам с Нюрнберг. Ето защо възможността да стана треньор тук веднага ме грабна“, каза Клозе в изявление на клубния сайт.