Транссексуалните и небинарните футболисти в Германия ще могат да вземат сами решения дали да играят за женски или мъжки отбор, съобщиха от Германския футболен съюз (ГФС).

"Предаването на ценности във и чрез футбола чрез насърчаване на многообразието и предотвратяване на дискриминацията, включително въз основа на пола, е изрично заложено в устава на съюза като негова цел. Всеки трябва да може да играе футбол. Следователно правилата трябва да позволяват на всички играчи, независимо от тяхната полова идентичност, да играят футбол в лигите. Това никога не е било забранено на играчите, но все още няма ясни правила. Затова футболистите могат сами да решат дали да играят за женски или мъжки отбор. Това се отнася и за транссексуални играчи, които сега могат да преминат в друг отбор или да останат в отбора, в които играят по-рано", се казва в изявление на ГФС.

На 19 юни Международната федерация по плуване (ФИНА) одобри стандартите за участие на транссексуални в своите състезания на извънреден конгрес на организацията в Будапеща. Политиката за приобщаване на ФИНА предполага, че транссексуалните спортисти, за да се състезават в женски състезания, трябва да завършат прехода до пубертета на 12-годишна възраст и техните нива на тестостерон не трябва да надвишават 2.5 наномола на литър. Няма ограничения за участието на транссексуални спортисти в мъжки състезания. В понеделник "Ройтерс" съобщи, че Международната футболна федерация (ФИФА) и Световната атлетика са решили да преразгледат правилата за допускане на транссексуални до участие в турнири.