Унион победи Херта с 1:0 в дербито на Берлин в мач от десетия кръг на Бундеслигата. Историческото първо дерби между тези два тима в най-високото ниво на германския футбол беше спечелено от клуба, разположен в Източен Берлин. Единственото попадение падна в 90-ата минута, когато  Себастиан Полтър реализира дузпа. 

Наказателният удар обаче беше спорен. Отсъждането на съдията Денис Айтекин предизвика много дискусии, след като той прецени, че Дедрик Боята е фаулирал Кристиан Гентнер. Опитният рефер дори се допита до ВАР и сам изгледа повторение на ситуацията, но това не промени решението му.

Дербито продължи повече от 100 минути, тъй като феновете го прекъсваха. Запалянковците на Унион и Херта впечатлиха с атрактивни хореографии, които обаче на моменти минаваха границата на разумното. В началото на второто полувреме изстреляна от привърженици на домакините сигнална ракета прелетя през терена и падна точно пред скамейките, което принуди съдията да спре мача за няколко минути. Айтекин дори прибра футболистите в тунела, докато страстите по трибуните утихнат. 

Към края на двубоя пък беше запалена част от оградата зад едната врата.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Унион, в който преди години беше оставена трайна българска следа, постигна третата си победа в Бундеслигата и с 10 точки в актива заема 13-ото място. Херта има 11 точки.