Германската федерална служба за картели постави под въпрос дали правилото 50+1 в Бундеслигата има смисъл в неочаквано становище за преразглеждането на футболната наредба, съобщи телевизия ARD.

Правилото 50+1 означава, че нито един акционер не може да разполага с повече от 50% контрол върху професионален мъжки футболен отбор в Германия, за да поддържа съперниците в по-равностойно положение, да избягва взимането на непопулярни решения от твърде силен собственик и да поддържа ролята на феновете в управлението на клубовете.

При Байер Леверкузен и Волфсбург има изключения заради дългосрочните им връзки с фармацевтичната компания „Байер“ и производителя на автомобили „Фолксваген“, въпреки че службата преди това бе заключила, че не трябва да се допускат повече такива.

Телевизия ARD информира за 18-страничен документ от правителствения орган за конкуренция, изпратен до лигата и клубовете, който гласи, че „не се признава обективна необходимост от правилото 50+1 за баланса на спортната конкуренция“.

Службата също има съмнения дали бизнес моделите като този на РБ Лайпциг, финансирани от империята за енергийни напитки „Ред Бул“, но не притежавани от компанията, са справедливи в рамките на правилата.

Според репортажа на ARD, Германската футболна лига, която ръководи Бундеслигата и шампионата във втора дивизия в страната, предстои да предостави доказателства за конкретното и последователно прилагане на правилото. От лигата вярват, че правилото ще устои на разследването на органа за защита на конкуренцията.

Байерн Мюнхен е сред клубовете, които искат регулацията да бъде прекратена, тъй като твърдят, че правилото възпрепятства способността им да се конкурират с мегабогатите клубове от английската Висша лига, собственост на арабски държави или милиардери от Америка.