Германските медии изпаднаха във възторг след провала на Италия в квалификациите за Мондиал 2018. „Адзурите“ загубиха с общ резултат 0:1 баража с Швеция и за втори път в историята си не се класираха за световно първенство.

Интернет изданието на най-тиражирания вестник „Билд“ излезе със заглавие: „Италия отпадна! Жалко за Световното, добре за нас“. Немците отчитат, че отсъствието на италианците ще лиши Мондиал 2018 от участието на четирикратен световен шампион. От друга страна за тях това е радостна новина, тъй като Германия няма победа в петте си мача срещу Италия на световни първенства (1 равенство и четири загуби).

Отсъствието на „адзурите“ е голям плюс за „бундестима“, който по този начин има един сериозен конкурент по-малко в битката за световната титла.

Любопитното е, че последното световно първенство, на което Италия не участва, беше Мондиал'58. Четири години по-рано световната титла печелят германците. Сега италианците пропускат Мондиал 2018, а „маншафтът“ е актуален планетарен шампион.

За последно отбор, ставал световен шампион, не игра на мондиал през 2006 година. Тогава Уругвай не успя да се класира за първенството в Германия.