Валпургиевата нощ е традиционен пролетен празник в Западна Европа, който се отбелязва в нощта на 30 април срещу 1 май. Корените му са още от предхристиянските времена на Стария контитент, а в по-ново време е свързан със Света Валпурга. Празникът е известен и като Нощта на вещиците или времето, в което се гонят злите духове и магьосниците, като се палят клади с чучело на някоя чародейка. Магическото усещане на празника е пресъздадено от много автори, включително от Гьоте във „Фауст“ и от Михаил Булгаков в „Майстора и Маргарита“.

В събота истинска Валпургиева нощ преживяха играчите и феновете на Инголщад, както и привържениците на другите отбори в Германия, които не харесват новото явление на немския футбол РазенБалшпорт (Лайпциг). „Червените бикове“ са новак в Бундеслигата, но до събота нямаха загуба. Много треньори с по-голям или по-малък опит в германския елит не успяха да се справят с тима от Лайпциг. Такъв провал претърпяха Томас Тухел, Бруно Лабадия, Петер Щьогер, Дитер Хекинг, Роджер Шмид, Маркус Вайнциъръл, Юлиан Нагелсман и други.

Това, което Борусия (Дортмунд), Кьолн, Хофенхайм, Волфсбург и други отбори не успяха да сторят, се отдаде на последния в класирането Инголщад и на новия му треньор Майк Валпургис. Именно той донесе Валпургиевата нощ за тима. А има ли по-подходящ за това? Неговата фамилия на немски се изписва Walpurgis, а името на пролетния празник е Walpurgisnacht. За да е пълна сензацията, трябва да уточним, че 43-годишният специалист беше преди всичко неизвестен, дори в рамките на Германия, преди да поеме тима от града на „Ауди“ на 12 ноември. И това е разбираемо, тъй като до момента той нямаше опит на по-високо ниво от Трета лига.

Как се стигна до назначението?

Миналият сезон беше дебютен за Инголщад в Бундеслигата, а тимът стана едно от откритията на германския елит. Отборът залагаше предимно на дефанзивен стил, а най-често срещаният резултат в мачовете му беше 0:0. Имаше обаче и впечатляващи победи като 3:0 срещу Шалке 04 или резултатни равенства като 3:3 с Щутгарт. Добрата защита помогна за 11-ата позиция в крайното класиране. Пролетта в клуба обаче дойде и с лошата новина. Треньорът Ралф Хазенхютъл, който в продължение на три години беше изградил отбора, реши да не подновява договора си. Вместо това подписа контракт с РазенБалшпорт (Лайпциг) и го превърна в страшилище за цяла футболна Германия.

През лятото за треньор на Инголщад беше назначен Маркус Каучински, който заради това напусна Карлсруе след 15 години в клуба. Той обаче не успя да продължи успешното представяне на тима и по негово ръководство играчите спечелиха само две точки в първите си десет мача от началото на сезона. Това доведе до уволнението на Каучински. Няколко дни след това начело на отбора беше поставен Михаел Хенке, известен с работата си като асистент на Отмар Хицфелд в Байерн и Борусия (Дортмунд). Хенке познава ситуацията в клуба, тъй като беше част от треньорския щаб на Инголщад от 2013 година. Неговото назначение беше обявено за временно до намирането на постоянно решение. Като фаворити за поста се сочеха Михаел Фронтцек, Йос Лухукай, Мирко Сломка и Мурат Якин. Вместо това четири дни по-късно за треньор беше назначен Майк Валпургис.

„Майк е много отдаден на работата си специалист, който има ясна футболна философия. Това ни убеди, че именно той е правилният човек за предлаганата от нас работа. Сега получава възможност да напише нова глава към успешната история на Инголщад“, обяви спортният директор Томас Линке при назначението на новия треньор.

„Бундеслигата винаги е била голямата ми цел. Това е специален ден за мен. Въодушевен съм от това предизвикателство и съм сигурен, че през този сезон ще запазим елитния си статут“, заяви Валпургис пред медиите, след като подписа договор до лятото на 2018 година.

Кой е Майк Валпургис?

Този въпрос си зададоха почти всички футболни фенове, а и играчи от Бундеслигата, когато на 12 ноември 43-годишният червенокос специалист беше определен за треньор на Инголщад. Майк е роден на 9 октомври 1973 година в град Херфорд (провинция Северен Рейн-Вестфалия). Играе футбол за клуба от родното си място, но не става професионалист. На 18 години заради сериозни проблеми с коленете прекратява кариерата си още преди да е започнала. Това обаче не го отказва от футбола. Валпургис взима диплома за треньор и започва да работи на юношеско ниво. Отначало в родния Херфорд, а през 1998 година поема младежкия отбор на Гютерсло и с него печели шампионата на Северен Рейн-Вестфалия. На следващата година обаче клубът фалира и престава да съществува. Така през януари 2000 година Майк Валпургис поема седмодивизионния Егер-Вестеренгер и само за един сезон го изкачва в по-горното ниво на немския футбол.

Две години по-късно се връща в новосъздадения Гютерсло 2000, където вече поеме мъжкия тим. Следва работа във втория тим на Арминия (Билефелд), където още го помнят, че на един от тренировъчние лагери кара играчите да влязат в ледените води на Северно море, въпреки че по това време бушува гръмотевична буря, придружена с градушка. По-късно младият специалист ще обясни, че е направил това, за да може футболистите по-добре да се възстановят от тежко занимание.

През 2008 година Валпургис застава начело на Шпортфройнде (Лоте) и остава в клуба пет сезона, за да натрупа безценен опит в полупрофесионалните нива на германския футбол. През сезон 2012/13 под негово ръководство тимът печели първото място в Регионаллига Запад, но се проваля в плейофа за влизане в Трета лига срещу РазенБалшпорт (Лайпциг). Три години по-късно Майк взе своя личен реванш от „червените бикове“. През лятото на 2013 година въпреки действащия си договор с тима от Лоте, Валпургис напуска и поема третодивизионния Оснабрюк, където още го помнят. Той буквално изцежда силите на своите играчи, като ги кара да тренират по 3-4 пъти на ден. Отборът до последно се бори за промоция във Втора бундеслига, но в крайна сметка завършва на пета позиция. През следващия сезон е постигнато 11-о място, а Валпургис напуска тима, за да се появи в Бундеслигата година по-късно.

Още в първия си мач начело на Инголщад той постига победа. Мориц Хартман бележи единствения гол за успеха над директния конкурент в битката за оцеляване Дармщад. Следва равенство 1:1 с Волфсбург и загуба с 1:2 от Вердер, за да дойде сензационната победа над РазенБалшпорт (Лайпциг). Въпреки позитивния тласък под ръководството на новия треньор, Инголщад едва ли лесно ще запази мястото си в Бундеслигата. Майк Валпургис до момента може и да е размахал вълшебната пръчица, но до края на сезона на отбора му предстои истинска битка за всяка точка в битката за оцеляване. За това обаче е нужна много по-голяма магия, за да може в края на шампионата треньорът наистина да отбележи Валпургиевата нощ като празник на пролетта, а не като гонене на вещиците и злите духове.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА ГЕРМАНСКАТА БУНДЕСЛИГА