Турнирите за националните купи във всяка държава често предлагат на феновете по някое футболно джудже, което прави изненада и стига напред в надпреварата. В Англия през тази година е Сътън Юнайтед, а във Франция има няколко третодивизионни и четвъртодивизионни отбори на осминафиналите.

В Германия също има подобна изненада. Един същински Малечко-палечко, който успява да надхитри по-големите. Третодивизионният Шпортфройнде (Лоте) стигна до четвъртфиналите след невероятен пробив. Тимът от Вестфалския регион първо елиминира Вердер след домакинско 2:1. След това дойде ред и на друг елитен тим, Байер (Леверкузен) отстъпи след дузпи при визитата си на „Фримо Щадион“, а вчера Шпортфройнде отстрани и втородивизионния Мюнхен 1860 след 2:0 на собствения си стадион с голове на Ярослав Линднер и Кевин Фрайбергер (на снимката вдясно).

Успехът над „лъвовете“ обаче не беше плод на късмет или случайност. Въпреки че тимът от Мюнхен имаше 57% владение на топката, гостите така и не успяха да създадат истинска голова опасност. Отборът от Лоте имаше тотално предимство в офанзивен план, а статистиката потвърждава това – 22:10 удари към вратата. А победата можеше да бъде още по-убедителна, тъй като Бернд Розингер удари греда, а Салиу Сане пропусна чисто положение.

„Бяхме изключително ефективни при единоборствата и освен това показахме хубав футбол“, заяви с гордост авторът на второто попадение Фрайбергер.

Радостта на повече от 10 000 фенове на „Фримо Щадион“ и на футболистите обаче можеше да не се състои. Два дни преди провеждането на 1/8-финалната среща за Купата на Германия, мачът беше пред отлагане. На терена имаше десетсантиметрова пелена от сняг. Клубът се обърна за помощ към своите фенове и чрез страницата си във „Фейсбук“ ги помоли да помогнат с почистването на снега. Отзоваха се близо 100 човека и благодарение на този жокер „Помощ от публиката“ мачът се проведе, а Шпортфройнде сътвори поредната си сензация в Купата на Германия.

Стори го благодарение на прекрасната симбиоза между клуб и фенове. Принос за това има и треньорът Исмаил Аталан. Доскоро 36-годишният специалист беше неизвестен за широката маса футболни привърженици в Германия. Преди да поеме Шпортфройнде (Лоте) в началото на 2015. роденият в Турция треньор беше работил само в нискоразредни отбори - седмодивизионния Давариа (Давенсберг) и петодивизионния Роланд (Бекум). Още в първия си сезон в Лоте Аталан изведе отбора до спечелването на Купата на Вестфалия, което гарантира участие на тима в Купата на Германия през сезон 2015/16. Още в първия кръг обаче тимът отпадна след 0:3 от Байер (Леверкузен). В първенството обаче Шпортфройнде се представи силно и спечели титлата в своята регионална лига, а след това се справи с Валдхоф (Манхайм) в два мача, за да спечели промоция в Трета лига. Участието в германската трета дивизия позволи на „синьо-белите“ да се класират по право за Купата на Германия, където взеха своя реванш срещу „аспирините“ по пътя си до четвъртфиналите.

Групата от играчи на Шпортфройнде (Лоте) е съставена само от футболисти с немски паспорти. Има петима с двойно поданство (двама с полско и по един с турско, португалско и хърватско), но те са родени в Германия. В условията на съвременния футбол това е рядко срещано явление. Още повече, че това е отбор, събран от треньора Исмаил Аталан. С изключение на шестима играчи, останалите 19 футболисти в групата са привлечени на „Фримо Щадион“ след назначението на специалиста с турско потекло.

След победата над Мюнхен 1860 вчера Аталан беше най-търсеното лице от телевизионните камери край терена. Те обаче не успяха да го открият. 36-годишният специалист с последния съдийски сигнал се прибра в съблекалнята. „Имах нужда от усамотение, за да осъзная случилото се. Такъв прекрасен футболен ден не ми се случва често. Освен това този успех е на момчетата. Те играха на терена и не исках по никакъв начин да отнемам от вниманието, което заслужиха. Мисля, че това е важно, тъй като 90-95% от тях едва ли друг път ще имат подобен шанс за известност“, призна треньорът.

Жребият за Купата на Германия награди Шпортфройнде (Лоте) с още една възможност за проява. За съперник на тима на четвъртфиналите беше определен Борусия (Дортмунд), а третодивизионният тим отново ще бъде домакин. Над 10 000 зрители отново ще напълнят „Фримо Парк“, за да видят докъде ще продължи приказката на техния любим отбор, който иначе е на седмо място в Трета лига и явно за момента е концентриран повече върху Купата на Германия, а не върху битката за промоция във Втора бундеслига.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА ГЕРМАНСКАТА БУНДЕСЛИГА