Германският финансов консултант, стоящ зад продажбата на Формула 1 на Бърни Екълстоун през 2006 г., Герхард Грибковски бе осъден на осем и половина години затвор за укриване на данъци, корупция и злоупотреба със служебно положение. Присъдата наложи мюнхенската прокуратура вчера след края на деветмесечно дело.

Грибковски бе заподозрян и в последствие осъден за приемане на подкуп в размер на 34 милиона евро от Бърни Екълстоун при продажбата на Формула 1 на британския бизнесмен преди шест години. Оттогава мажоритарен собственик на марката Ф1 е инвестиционната фирма CVC Capital Partners. Екълстоун държи около 13 процента от Формула 1.

Бърни Екълстоун призна за подкупа, но милиардерът поясни, че е извършил плащането под натиск от страна на Грибковски, който заплашил да издаде „подробности" за финансовото състояние на Екълстоун на данъчните власти във Великобритания.

Екълстоун така и не се превърна в обвиняем по делото „Грибковски", но срещу него вече тече проверка от страна на кралските данъчни и митнически служби в Англия. Той също така може да бъде подведен под отговорност от страна и на германските власти. Главният съдия по делото Петер Нол определи Екълстоун като „основна движеща сила зад подкупа и сделката за Формула 1".

Все още не се знае каква ще е съдбата на милиардера, който призна, че пред съда е казал „единствено истината", и че би бил изненадан, ако данъчните в Англия не го потърсят в скоро време.