На днешния ден точно преди 60 години станахме свидетели на може би най-големия пропуск в историята на вечното дерби между Левски и ЦСКА. Той се случи още в първата минута на мача! Армейският вратар Жоро Найденов направи поредното си „изпълнение“, излизайки далеч от вратата си и буквално подари топката в краката на Сашо Костов. Той напредна сам към празната врата и убеден в успеха си, самоуверено насочи топката към левия ъгъл, но тя се отклони от страничния стълб и излезе в аут. А Костов закри лицето си с ръце и му идеше да потъне в земята от мъка и срам!

Това невероятно начало и този шокиращ епизод сякаш предопредели развоя на играта през първото полувреме. „Сините“ дълго време не можаха психически да се отърсят от случилото се, докато армейците имаха повече настроение за игра. Всъщност, за ЦСКА това бе необичайно първенство. В този момент отборът заемаше девето място в класирането, докато

накрая завърши на 11-о място – най-слабото представяне в историята.

„Червените“ все пак преследваха победата за престиж и логично поведоха в 21-ата минута, когато Никола Цанев откри резултата. Любопитно е и това, че в най-слабия сезон за ЦСКА Цанев стана голмайстор на шампионата с 26 гола.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

След почивката обаче картината коренно се промени. Левски тръгна мощно в атака и това вече не бе онзи обезверен отбор от първото полувреме. Тон за щурма даде удар на Георги Аспарухов – Гунди в гредата. Това бе

първият мач на легендарната синя деветка във вечното дерби

и още тогава той загатна за огромния си потенциал. В 58-ата минута след центриране Костов се хвърли и с летящ плонж заби от няколко метра с глава ефектно топката в армейската врата. Така той напълно изкупи вината си за невероятния пропуск в първата минута.

В 74-ата минута Гунди сложи венец на усилията на своите съотборници, бележейки първия си гол във вратата на ЦСКА – 2:1 за Левски. След този мач „сините“ станаха еднолични водачи в класирането с точка повече от столичния Локомотив, но в крайна сметка „железничарите“ станаха шампиони.

Ето какво споделиха двама от участниците в двубоя – армейският вратар Георги Найденов: „Мачът се разви много нещастно за нас! През първото полувреме имахме надмощие, но отбелязахме само един гол. Прояви се старата ни слабост – неумението да реализираме головите положения. След почивката Левски имаше инициативата, а попадението на Костов съвсем ни обърка.“
Капитанът на „сините“ Христо Илиев – Патрата: „Невероятната грешка на Костов в първата минута буквално ни парализира. Затова и през първата част се движехме по терена като сенки. На почивката си зададохме въпроса – така ли ще продължим, или все пак ще играем футбол? Накрая ликувахме с изстрадана, но скъпоценна победа.“

Това беше и последният мач във вечното дерби за легендарния треньор на ЦСКА Крум Милев (единственият в България с 11 шампионски титли), който напусна клуба след края на сезона.
РУМЕН ПАЙТАШЕВ
…………………………………………………………..
18 април 1964, "А" група 

ЦСКА – ЛЕВСКИ 1:2
1:0 Н. Цанев (21), 1:1 Ал. Костов (58), 1:2 Г. Аспарухов (74)

ЦСКА: Г. Найденов, В. Романов, Б. Гаганелов, Н. Ковачев, Ст. Пешев, П. Димитров, Б. Станков, Ян. Кирилов, Н. Цанев, Д. Якимов, Ив. Колев. Треньор: Крум Милев.

ЛЕВСКИ: Б. Александров, Ив. Манолов, Ив. Вуцов, Ив. Здравков, Г. Златков, К. Радев, Ст. Абаджиев, Д. Йорданов, Г. Аспарухов, Хр. Илиев, Ал. Костов. Треньор: Кръстю Чакъров.

СЪДИЯ – А. Маковей Румъния
Ст. „Васил Левски“ – 45 000 зрители.