ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 1 И СПЕЧЕЛИ НАГРАДИ ОТ СТОИЧКОВ - ТУК! 

Една от най-неразгадаемите и до днес афери се разиграва преди 14 години.  Тогава, в навечерието на дербито ЦСКА – Левски на 20 септември 2009 година, пристига светкавична оферта. Тя е изпратена от Рубин (Казан) до „Герена“ за четирима играчи на „сините“, водени по това време от сърбина Ратко Достанич. 

Предложението е за 1 милион евро от руския шампион и цели закупуването на Живко Миланов, Дарко Тасевски, Юсеф Рабех и Зе Соарес.

На „Герена” всички сияят от щастие заради предстоящата голяма сделка. Видял сумата, босът Тодор Батков нарежда: "Заминавайте веднага!". Независимо, че само след часове Левски се изправя срещу вечния си съперник, адвокатът качва играчите на самолета за Русия. С тях потегля и мениджърът Николай Жейнов.

Часове по-късно четиримата футболисти пристигат в Москва, където научват, че... в Рубин дори не са чували за тях, а още по-малко са изпращали оферта. Левски пада в капана...

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

Докато играчите търсят най-бързия начин как да се приберат обратно в България, съотборниците им вече са на терена на националния стадион срещу ЦСКА, воден от Любослав Пенев.

Без най-добрите си футболисти "сините" са безсилни. Любо пък по блестящ начин се възползва от фалшивата оферта и води тима си до победа с 2:0 след голове на Иван Стоянов (15) и Костадин Стоянов (65).

Мачът обаче остава в сянката на един от най-големите скандали в историята на българския футбол. Измамата, наречена „Казанската афера“, по-късно влиза в класацията на 10-те най-големи в историята на най-популярната игра.

Първото име, което изплува в странната далавера, е на митичния вече арменец Артур Оганесян, който е смятан за основа на цялата схема. Версиите са черно тото и заговор срещу Левски.

Босът на „сините“ Тодор Батков директно обвинява тогавашните собственици на ЦСКА - Димитър Борисов и Иво Иванов. Според него те са действали в комбина с Артур и са му спретнали номер.

Въпросният арменец е бил у нас именно, за да гостува на "титаните". Според хора от прокуратурата двамата собственици на ЦСКА знаят истинското име на арменеца, докато Артур е псевдоним, с който чужденецът се е представил пред Тодор Батков, с когото също се е видял.

Източници от разследващия орган обаче тогава оневиняват "червените" със солиден довод: "ЦСКА също са заподозрени, но следите сочат към друго място. Помислете реално, ако “армейците” са решили да спретнат този трик на Левски и Батков, защо ще канят Артур в София официално. И защо сега потвърждават, че са се срещнали с него."

Арменецът пък обяви в ефира на Канал 3, че Батков го е потърсил, за да уредят дербито с точен резултат, защото имал големи дългове. Собственикът на "Левски" го заплашил с убийство, ако проговори за далаверата. Уточнил и по какъв начин ще се раздели с живота си - като бъде удавен в Черно море.

"Батков ми довери, че има големи дългове и ме попита дали знам къде може да се заложи голяма сума за мача с ЦСКА. Той ми каза, че Левски е загубил от Дебрецен, но той е спечелил пари от тази загуба. След това отидохме в офиса му, телохранителите му ме принудиха. Каза ми, че ще ми даде веднъж 100 000 евро и още един път 200 000 евро, за да ги дам на футболисти на ЦСКА. След което уточни, че иска да заложи големи пари на точен резултат 2:0. Батков печели добри пари от тото афери", каза тогава Артур.

"Батков ме заплаши, че ако не направя това, което ми нарежда, ще ме убие. Неговите охранители ме удариха няколко пъти в главата и ме заплашиха, че ще ме удавят в Черно море. Батков се познава с всички бандити в Русия. Имам записано на касета всичко това и съм готов да го предоставя на всяка телевизия", добавя арменецът.

Впоследствие се оказва, че обвиненията на Артур срещу Батков нямат абсолютно никаква почва. 

След години Дарко Тасевски проговори по опасно горещата тема: 

"Всичко стана много бързо. Всички щяхме да получаваме космически заплати. Всичко беше наред, докато не кацнахме в Москва. Там имаше съмнителни хора с черни облекла и черни коли. Влязохме в тях и карахме с бясна скорост из Москва. Не спираха на червени светофари. Всичко беше като екшън филм.

На следващия ден дойде една съмнителна мадама, влизаме в нейния джип и ни разкарва из Москва 5-6 часа. Уж търсим лаборатория за изследвания. Аз разбирам руски, преди това играех в Украйна. Слушах я какво си говори по телефона, чудеше се къде ще излиза довечера. Попитах я каква ви е връзката с Рубин (Казан). Тя отговори, че не ги познава, а някакви хора са и казали да ни разкарва 6-7 часа из Москва. Така стана, че всичко това се случи, докато се играеше дербито Левски - ЦСКА. Не знам кой стои зад тази измама. Просто си се прибрахме и си останахме в Левски".

От цялата работа най-печеливш се оказва Любослав Пенев. Треньорът спасява кожата си, тъй като при поражение почти сигурно босовете му сочеха вратата. Предния сезон 2008/09 той изпуска титлата след загуба от Левски с 0:2 и сега е поставен на дузпата. Любо се измъква, но през януари 2010 година е заменен от румънеца Йоан Андоне.   

А какви са последствията от Казанската афера ли?  И до днес нищо не е разгадано на 100 процента - кой е организирал екшъна, кой е излъгал шефа на Левски и четиримата футболисти. Прокуратурата прекратява делото през 2018 г. с довод, че няма достатъчно информация.