ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 3 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Индийският бизнесмен Прамод Митал стана собственик на ЦСКА на днешния ден през 2006 г. Към онзи момент той беше и главният акционер на металургичния комбинат „Кремиковци“. Индиецът остана на върха на управленската пирамида на „армейците“ до момента, в който властта в клуба беше взета от „Титан“ в края на 2008 г.

Не са малко феновете на българския футбол, които понякога се сещат за престоя на Митал в ЦСКА, когато беше спечелена последната за момента шампионска титла на "армейците" и се питат какво се случи с индиеца след това.

Днешната дата 4 декември е добър повод в рубриката ни БЛИЦ Хит да разкрием доста интересни неща за богаташа. 

През 2013 г. бизнесменът плати 60 милиона евро за сватбата на дъщеря си Шристи с инвестиционния банкер Гулраж Бел в Барселона. По онова време сп. „Форбс“ определя сватбата за втората най-скъпа в историята. На първо място със 76,25 милиона евро заема венчавката на държавния глава на ОАЕ и емир на Абу Даби Мохамед бин Зайед ал Нахиян с принцеса Салама през 1981 г. На трета позиция в класацията е сватбата на настоящия британски крал Чарлз III с принцеса Даяна (също през 1981 г.) срещу 53 милиона евро. Четвъртата позиция също се заема от фамилия Митал. През 2004 г. по-големият брат на Прамод – Лакшми, жени дъщеря си Ваниша за милиардера Амит Бхатия срещу 46 милиона паунда.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

Интересното е, че огромният разход за венчавката идва в момент, когато Прамод Митал е взел кредит от Националната банка на Индия. Част от парите са ползвани за покриване на стари задължения. Заради тези дългове срещу Митал, съпругата му и техните деца са заведени съдебни дела. Те са прекратени през 2019 г., когато бизнесменът успява да изплати всичките си задължения.

През 2021 г. името на Прамод Митал е споменато в т.нар. файлове „Пандора“, в които се разкриват част от финансовите му машинации. Според един от документите през лятото на 2020 г. пред британските власти той декларира нулеви приходи, а цялото му състояние е за по-малко от 150 000 паунда. В декларацията си Митал отрича да е придобивал собственост по време на дългогодишния си престоя в Лондон. Счита се, че данъчните документи са попълнени по този начин, за да може Прамод Митал да оправдае предложението да изплати само 4,4 милиона паунда или само 0,19% от общия размер да дълговете му от 2,5 милиарда към общо 20 кредитори. В края на 2020 г. предложението е отхвърлено от лондонски съд. Друг от документите е с още по-скандално съдържание. Той е отпускал заеми на собствените си фирми, които му дължат 1 милиард долара.

В началото на настоящата 2023 г. Прамод Митал беше подведен под съдебна отговорност в Босна и Херцеговина с обвинение, че оглавява организирана престъпна група, източила 11 милиона евро от металургичната му фабрика в град Лукавац (близо до Тузла). Други обвинения включват незаконно придобиване на въпросния комбинат, въпреки че не е изпълнил обещанието си за инвестиции в размер на 23 милиона евро. Повече от половината е трябвало да вкара в завода още през 2003 г., когато заради обещанието е получил 51% от акциите.

Разследването срещу бившия собственик на ЦСКА тече няколко години в Босна и Херцеговина и заедно с няколко свои служители индиецът е арестуван през лятото на 2019 г. Той плаща гаранция от 1 милиона евро и напуска страната. През същата година районният съд на Тузла постановява Митал да изплати 11 милиона евро заради нанесени вреди на металургичния комбинат.

През януари тази година босненската прокуратура поиска отмяна на освобождаването под гаранция и издаване на нова заповед за арест на Прамод Митал, за да се яви на изслушванията по делото срещу него за източване на металургичния комбинат. С две думи - и днес бившият шеф на ЦСКА е търсен от правителството на Босна и Херцеговина заради въпросните 11 милиона. 

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!