На днешния ден, 22 декември, през 1985 година за първи път Левски и ЦСКА излизат един срещу друг на „Герена“.   Двубоят,  спечелен от „армейците“ с 3:1, трябва да се играе през пролетта на 1986-а, но заради участието на националния отбор на световното първенство в Мексико четири кръга от първенството са изтеглени по-рано. Сред мачовете е и вечното дерби.

Два-три дни преди срещата обаче се случва немалка беля на „Орлов мост“ в центъра на София. Най-добрият футболист на „сините“ Божидар Искренов катастрофира със своята Лада.  Заедно с него са двама от асовете на „червените“ – Лъчезар Танев и Георги Славков. Вината не е в Гиби, а в другия автомобил, причинил сблъсъка. Става въпрос за Трабант, управлявал от жена. Тя се разкайва за случилото се, защото засича неправилно руското возило с тримата футболисти вътре.

Ладата е доста ударена от страната до шофьора. Божидар Искренов не е виновен, но при извършената проба е открито наличието на алкохол в кръвта му. Гибона си е пийнал преди това. В Левски побесняват и го вадят за два месеца от отбора.  Затова е аут за вечното дерби. Официалното изявление на футболния клуб, обявено от първия зам. председател Христо Аянделев, гласи следното:
„За неспазване на спортния режим и дисциплина, на спортната етика, ръководството на клуба потвърди решението на комсомолското дружество за изваждане от състава на отбора на Божидар Искренов за срок от два месеца".

Звездата пропуска зимната подготовка, както и първите мачове от пролетния полусезон – срещу Спартак Варна и Академик Свищов съответно на 15 и 23 февруари 1986 година. За двубоя с Локомотив в Пловдив на 26 февруари Гиби вече е на линия. 

На Георги Славков му няма нищо и играе срещу Левски. Бенкса се отървава само с уплаха. Титуляр е до 60-ата минута и както винаги, играе на ниво. 

Единственият пострадал е Лъчезар Танев. И то сериозно. Лъчо чупи зверски дясната си ръка. Болката е неописуема. А само няколко дни след това трябва да се ожени за любимата си половинка Петя, с която и до днес е заедно. Лъчо е откаран в „Пирогов“, където посреща новата 1986 година.  Всъщност, ето какво си спомни пред БЛИЦ за случилото се преди 38 години самият Лъчезар Танев.

„Часове по-рано аз и Георги Славков решихме да направим последна за мен ергенска разходка, защото сватбата ми трябваше да бъде само след няколко дни – преди Нова година. Жоро, Бог да го прости, ми беше кум. Двете ни половинки си бяха в Пловдив, те са си пловдивчанки. Да, ама на Жоро му се развали колата. И съвсем случайно видяхме Гибона, който идваше отнякъде. Викам му: „Айде да ни закараш до центъра. Качихме се в Ладата му и на „Орлов мост“ се случи случката. Понеже явно е бил пил преди това, милиционерите го спипаха с алкохол в кръвта. Доста време останах на лечение в „Пирогов“. Лекарите се колебаеха дали да оперират ръката ми или да бъда на екстензия, като я наместят преди това и гипсират. В крайна сметка надделя мнението на доктор Венци Стефанов, ортопед и много голямо име в онези години. Той ме оперира – човекът също като Жоро Славков вече не е сред живите, светла му памет. Така сватбата ми беше отложена и се състоя чак на 23 март 1986 година. На терена пък се завърнах едва на 21 май същата година, когато беше финалът за Купата на Съветската армия, в който победихме с 2:0 Локомотив София.

Заради счупената ръка пропуснах шанса да попадна в националния отбор за световното първенство в Мексико през 1986 година. Бях все още ненапълно готов. А що се отнася до Гиби, тогава му казах: „Затова, че заради теб си счупих ръката, ти пожелавам един ден да заиграеш в ЦСКА“. Така и се случи впоследствие. Гиби облече екипа на най-титулувания наш отбор. С него и до днес сме приятели“, завърши Лъчо Танев пред БЛИЦ.

Самият мач на 22 декември 1985 година е спечелен от ЦСКА. Успехът над големия съперник е същинският старт на голямата треньорска кариера на Димитър Пенев.

Това е и първият изключително силен мач на племенника на Пенев – Любослав, който заедно със Стойчо Младенов са най-добрите на терена. Първо 19-годишният Любо открива резултата в 6-ата минута, а пет по-късно подава на Екзекутора на Ливърпул, който е точен за 0:2.

Стойчо прави каквото си поиска с личния си пазач Калин Банков и принуждава смяната на защитника още на полувремето. Преди неговия край Младенов вкарва още един гол. Любо Пенев е съборен от вратаря Владо Делчев и в 41-ата минута е отсъдена дузпа. Стойчо я отбелязва и оформя крайното 1:3.

През второто полувреме чистите голови ситуации липсват и ЦСКА се поздравява с напълно заслужена победа. Това е първият успех на „червените“ на „Герена“. Вторият става факт на 26 февруари 2011 година със същия резултат.

22 декември 1985 година, „А“ група
ЛЕВСКИ – ЦСКА 1:3

0:1 Любослав Пенев (6), 0:2 Стойчо Младенов (11), 1:2 Руси Гочев (32), 1:3 Стойчо Младенов (41 – дузпа)

ЛЕВСКИ: Вл. Делчев, К. Банков (46 – А. Здравков), Кр. Коев, П. Петров, Н. Илиев (57 – А. Аспарухов), Д. Марков, Р. Гочев, Пл. Цветков, М. Вълчев, Г. Йорданов, Н. Тодоров. Треньор – Кирил Ивков.
ЦСКА: Г. Велинов, Н. Младенов, Р. Здравков, Кр. Безински, Г. Димитров, К. Янчев, Ал. Чавдаров, Г. Славков (60 – М. Томанов), Л. Пенев, Р. Керимов, Ст. Младенов. Треньор – Димитър Пенев.
Съдия: Величко Цончев
Стадион „Герена“ – 25 000 зрители


Стойчо Младенов бележи от дузпа втория си гол в мача