Българският национален отбор има едва седем официални мача срещу световната футболна сила Бразилия. Един от тези двубои е игран на 5 май 1990 г. и родният представителен тим губи с 1:2. Не са много българите, които са гледали кадри от срещата, която е част от подготовката на „селесао“ за предстоящото световно първенство в Италия.

Контролата, играна в Кампинас (близо до Сао Пауло), е излъчвана директно в Европа от „Евроспорт“, но картината е на бразилска телевизия, която по доста странен начин изписва имената на част от българските футболисти.

Дори селекционерът Иван Вуцов е изписан като Венцов. Николай Тодоров-Кайзера е представен като Тудоров, а Георги Йорданов-Ламята е превърнат в Ярданов.

Голямата звезда Христо Стоичков също е с объркана фамилия и на телевизионните екрани в Бразилия и Европа се появява името Стейчков. Ицо обаче все още не е заиграл в Барселона (прави го само няколко месеца по-късно) и тепърва ще превзема Европа и света.

Красимир Балъков, който по това време е играч на Етър, е представен като Балънков, а вратарят Илия Вълов е изписан само с първото си име – Илия.

В десетата минута Бразилия открива резултата, когато Бранко е намерен в пролука в центъра на българската защита и праща топката над плонжиралия в краката му Вълов.

WINBET – забавление онлайн с над 1400 слот игри! (18+) 

Само пет минути по-късно „лъвовете“ изравняват. При центриране отляво на Георги Йорданов в наказателното играч на домакините опитва да изчисти с глава. Топката обаче попада във връхлитащия Емил Костадинов, който от воле с левия крак я забива в мрежата на Краудио Тафарел.

Така Костадинов става вторият българин, вкарал на Бразилия в официален мач. Първият роден национал с попадение срещу „селесао“ е Тодор Диев, който на 18 май 1958 г. бележи при загубата с 1:3 в контрола в Сао Пауло. Други българи не са вкарвали във вратата на футболния колос. 

Първото полувреме на мача през 1990 г. завършва при резултат 1:1, благодарение на добрата и самоотвержена игра на вратаря Вълов и защитниците пред него. Те продължават по същия начин и през втората част. Отбраната ни е пробита за втори път чак в 80-ата минута, когато Алдаир бележи с глава след центриране от фаул отляво. Той, заедно със свой съотборник, се озовават непокрити на задната греда.

До края на мача България получава право да изпълни два наказателни удара пред наказателното поле на Бразилия. При първия от тях Тафарел трудно избива удара на Георги Йорданов, а при втория топката минава встрани от вратата след изпълнението на Ламята. В 86-ата минута Христо Стоичков е заменен от халфа на Пирин Ивайло Панчев, който изиграва първия си и последен мач за България.

5 май 1990 г., контрола
БРАЗИЛИЯ – БЪЛГАРИЯ 2:1

Бразилия: Клаудио Тафарел, Алдаир, Рикардо Голмес (70-Рикардо Роча), Мауро Галвао, Жоржиньо, Бранко (76-Бранко), Алемао, Силас, Валдо (77-Тита), Мюлер, Карека
Селекционер: Себастиано Лазарони

България: Илия Вълов, Емил Димитров (46-Павел Дочев), Димитър Васев (67-Йордан Лечков), Трифон Иванов, Калин Банков, Костадин Янчев, Емил Костадинов (46-Петър Михтарски), Георги Йорданов, Христо Стоичков (86-Ивайло Панчев), Красимир Балъков, Николай Тодоров (62-Георги Георгиев)
Селекционер: Иван Вуцов

Кампинас, „Естадио Бринко де Оуро да Принцеса“ – 47 132 зрители
Съдия: Улисес Таварес Силва (Бразилия)