ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 1 И СПЕЧЕЛИ НАГРАДИ ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Днешната история в рубриката ни ХИТ БЛИЦ е свързана с мачове, за които феновете на  Славия не искат да си спомнят. През 1988 година „белите“ играят с Партизан (Белград) 1/32-финал за Купата на УЕФА. Първата среща е на 7 септември, а реваншът е чак месец след това – на днешната дата 12 октомври. Именно поради 35-годишнината на събитието му отделяме внимание. Общият резултат е катастрофален – 0:10 след два пъти по 0:5.

ПЪРВИ МАЧ
Тежката загуба в Белград изненадва специалисти – все пак Славия е доста опитен отбор. Начело на “белите” е доскорошният селекционер на националите Христо Младенов. Като известно оправдание за шокиращите резултати – два пъти с по 0:5, може да послужи и натрупаната умора у нашите. Тимът изиграва 12 срещи в турнира Интертото и Балканската купа.

 WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

Върхът на всичко е предприетото турне в Холандия точно в навечерието на сблъсъците с Партизан. В Ниската земя възпитаниците на Младенов изиграват цели 11 мача! В резултат на всичко това преди гостуването в Белград “белите” записват 23 контроли и официални мачове.

На стадион “ЮНА” в Белград (б.р. – Югославска народна армия) Партизан налага убийствено темпо, което не е по силите на българите. Интересно е, че идолът на местните фенове Фадил Вокри е пуснат специално за мача от казармата и косоварят (б.р. - роден е в Подуйево, близо до Прищина през 1960 г.) се отблагодарява с гол за 4:0. Нападателят е интересна личност. Фадил е първият косовски албанец в националния отбор на Югославия. В началото на 90-те изкарва два сезона в турския Фенербахче, след което окончателно се установява във Франция.

Треньорът на гостите Христо Младенов е принуден с мъка да признае след последния съдийски сигнал: "Поне осем от нашите не знаят как да отнемат топката. А за такова тичане като на домакините и дума не може да става”. Асистентът му Чавдар Цветков също е лаконичен: “Лошото е, че нашите нямат желание да се научат на нещо и да израстват.”

Купа на УЕФА, сезон 1988/1989

7 септември 1988 г., 1/32 – финал
ПАРТИЗАН – СЛАВИЯ 5:0
1:0 Батрович (7), 2:0 Батрович (29), 3:0 В.Джукич (46), 4:0 Вокри (48), 5:0 М.Джукич (90)

ПАРТИЗАН: Омерович, Клинчарски, Средоевич, Миланич, Пр.Спасич, Бърнович, Батрович, Милоевич, В.Джукич (88- М.Джукич), Вокри (49-Шчепович), Вукичевич. Треньор: Ф.Юсуфи

СЛАВИЯ: Антонио Ананиев, Павлин Димитров, Иван Хайдарлиев, Александър Марков, Ивайло Венков (46-Цветан Митев), Йордан Костов, П. Божков, Илия Карадалиев, Петър Александров, Пламен Симеонов, Мирослав Миронов (60-Огнян Радев). Треньор: Христо Младенов

СЪДИЯ: Перес (Испания), Белград, стадион “ЮНА” – 35 000 зрители

ВТОРИ МАЧ
Важно е да отбележим, че както на първия мач, така и на реванша Славия играе с... червени фланелки. В Белград Партизан е с традиционния си черно-бял екип, а на софийска земя - изцяло в бяло. На 12 октомври 1988 година единствените надежди са поне да бъде записана победа за престиж. Нищо подобно обаче не става. Картинката от Белград се повтаря досущ. Този път в рамките на само 45 минути. След мача тръгва лафът, че всъщност славистите започнали двубоя с бели фланелки, но от големия резил екипите им почервенели от срам...

Да помогне, е призован даже заслужилият ветеран Андрей Желязков. 36-годишният Жужо е играещ помощник-треньор, но дори и той не успява да предотврати разгрома, стъпвайки на терена. На пръв поглед домакините доминират – само корнерите са 9:1 в тяхна полза до почивката. Голови положения пропускат Желязков и Петър Александров.

15 000 стадиона очакват всеки момент да падне гол във вратата на Омерович. Вместо това второто полувреме се превръща в най-кошмарното в историята на Славия. Още секунди след почивката Вокри вкарва за 0:1, а Джорджевич наказва груба грешка на нашата защита. Паникьосаният ляв бек Валери Греков си набутва скоро след това автогол за 0:3.

Бялата агитка започва да напуска стадиона и не вижда головете на Милоня Джукич и Владислав Джукич. Веднага след края на мача треньорът на добрата стара Славия Христо Младенов си хвърля оставката.
В следващия кръг Партизан е отстранен драматично от Рома след 4:2 в Белград и 0:2 на “Олимпико”.

12 октомври 1988 г. – реванш
СЛАВИЯ – ПАРТИЗАН 0:5
0:1 Вокри (48), 0:2 Джорджевич (51), 0:3 В. Греков (73-автогол), 0:4 М. Джукич (89), 0:5 В. Джукич (90)

СЛАВИЯ: Антонио Ананиев, Павлин Димитров, Пламен Тачев, Валери Греков, Ивайло .Венков (46-Цветан Митев), Йордан Костов, Андрей Желязков (58 – Петър Божков), Петър Александров, Пламен Симеонов, Мирослав Миронов, Огнян Радев

ПАРТИЗАН: Омерович, Бойович, Вермезович, Средоевич, Джорджевич, Батрович, Милоевич, В.Джукич, Вокри (58-М.Джукич), Вукичевич (66 - Шчепович)

СЪДИЯ: Силва (Португалия), София, стадион “Васил Левски” – 13 000 зрители