ЦСКА и Левски са имали три мача помежду си на 27 април. Сега в събота ще премерят сили за четвърти път на същата дата. „Сините“ два пъти печелят. Най-напред през 1986 година на финала за Купата на България – 2:1, а след това със същия резултат през 2013 година за шампионата.

БЛИЦ ви припомня дербито на 27 април 1996 година, което е най-скандално. „Червените“ бият с 1:0 за първенство и прекъсват черната си серия от девет поредни загуби от големия съперник – ненадминат рекорд. Нещо друго - спират Левски по пътя към титлата и помагат на Славия да я спечели. 

WINBET – Ранно изплащане, Бонус Колонка и още много изненади в Спорт! (18+)

Единствения гол вкарва Петър Михтарски в 69-ата минута. Преди това, след края на първото полувреме, фен от сектор “А” хвърля към главния съдия Веселин Богданов жива змия. Влечугото пада в краката на слисания арбитър и неговите помощници.

Стресираният рефер отказва да излезе през второто полувреме, но благодарение намесата на дежурния делегат е разубеден.

“От години свиря мачове. Виждал съм какво ли не, но това бе върхът на простотията. Да вкараш змия на стадиона и да я метнеш на пистата в краката ни. Ужасяващо!”, коментира след мача роденият във Велико Търново Веселин Богданов.

Смразяващата картина е забелязана и от германски скаут, който е в ложите на Националния стадион. Гостът представлява елитния Бохум и е дошъл да наблюдава Георги Донков. Два месеца по-късно нападателят е продаден на немския клуб. Заедно с него за германския тим тръгва и Енгибаров, който обаче не записва и минута в Бундеслигата.

Но ужасът за съдията Богданов не спира с това. Той има и друга причина да се дърпа за второто полувреме. Реферът се оплаква, че е нападнат в тунела от треньора на Левски Иван Кючуков. Това се случило в почивката на мача, когато двата отбора отивали в съблекалнята. Малко след ужаса със змията. 

„Този човек явно има нужда от психиатър“, коментира след края на срещата Богданов, визирайки Кючуков.

„Аз съм възмутен от поведението му. Иван Кючуков се нахвърли върху мен в коридора пред съблекалните и изрече какви ли не обиди по мой адрес. Добре, че Андрей Желязков се намеси. Иначе не знам какво щеше да се случи“, добавя пред медиите Богданов.

Кючуков явно е бил бесен заради червения картон на защитника Димчо Марков, показан в 36-ата минута.  

В тунела гръмва и друг скандал. Този път след мача. Защитникът на ЦСКА Енгибар Енгибаров (на снимката вляво) скача на Илиян Симеонов-Чушката и на спортния директор на Левски Андрей Желязков. Стига се до здрав бой.

Полицай от охраната хуква да разтървава вкопчилите се Енгибаров и Симеонов, но Енги му тегли толкова силен шут, че го контузва. С железните си бутонки той отваря рана в крака на старшината, който е откаран в „Пирогов“. На другия ден започва разследване и се оказва, че Енгибаров не е видял полицая. Той искал да ритне играча на Левски.

„Стана неволно, за което се извинявам на полицая. Бях нападнат от Симеонов и Желязков и исках да се защитя от набезите им“, твърди Енги.

Двамата левскари обаче казват друго – Енгибаров започнал първи.

Загубата от ЦСКА препъва изключително сериозно Левски в битката за титлата със Славия. В същия 28-и кръг „белите“ завършват 0:0 като гости в Кюстендил на местния Левски. Благодарение на успеха на „армейците“ обаче те дърпат с три точки на върха. Имат 65, а  „сините“ са с 62.  

След още два кръга първенството приключва и Славия е шампион с 67 точки, а Левски си остава с 62, тъй като записва още две загуби – от Локо София и Добруджа.

ЦСКА пък е пети в крайното класиране с 56 точки. БЛИЦ СПОРТ

27 април 1996 година
“А” група, 28 кръг
ЦСКА – ЛЕВСКИ 1:0
1:0 Петър Михтарски (69)

ЦСКАДимитър Попов, Адалберт Зафиров, Енгибар Енгибаров, Стефан Лулчев, Добромир Митов, Филип Филипов (66 – Румен Христов), Ристе Милосавов (60 – Методи Деянов), Анатоли Нанков (83 – Божидар Янков), Петър Михтарски, Милен Петков, Георги Донков
Треньор: Георги Василев

ЛЕВСКИПламен Николов, Димчо Марков, Валентин Дъртилов, Радостин Русев (24 – Петър Пенчев), Иван Василев, Владимир Йонков, Дончо Донев, Мариян Христов, Илиян Симеонов (46 – Тодор Зайцев), Емил Велев (74 – Христо Йовов), Георги Иванов-Геша
Треньор: Иван Кючуков
Червен картон: Димчо Марков (Левски -36)
Съдия: Веселин Богданов
Ст. “Васил Левски” – 20 000 зрители