ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 1 И СПЕЧЕЛИ НАГРАДИ ОТ СТОИЧКОВ - ТУК! 

На днешния ден се навършват точно 30 години от 29 септември 1993 г., когато Левски съкруши шотландския гранд Глазгоу Рейнджърс с 2:1 в София и го изхвърли от Шампионската лига. Автор на победния гол бе Николай Тодоров, повече познат като Кайзера, който в 90-ата минута торпилира авторитетния съперник.

След шест тъжни години от последния четвъртфинал за Левски, най-сетне слънцето изгря и на „синята“ улица. След 2:3 в първия мач в Глазгоу, 50 хиляди зрители изпълниха националния стадион с надеждата, че и Фортуна ще помогне на Левски да отстрани от пътя си Рейнджърс. И тя действително помогна!

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

… 90-а минута. Резултатът бе 1:1 и шотландците вече се виждаха крайни победители. Левскарите предприемат може би последната си атака. Топката попада в Кайзера и той от около 25-30 метра я изстрелва със страшна сила. Тя полита към мястото, където паяците плетат своите паяжини в рамката на вратата, удря се в напречната греда, после в страничния стълб и се укротява в мрежата – 2:1 за Левски. Стадионът изригва като вулкан, какъвто скоро не е имало! Всъщност, точно десет години преди това Мишо Вълчев и отново в последната минута донася същата радост. Хиляди факли на победата озаряват трибуните. Постигната е една от историческите победи на „сините“ в европейските клубни турнири. А гола си Кайзера постига само три дни след като навършва 29 години – това бе най-хубавият му подарък!

Но пътят до победата съвсем не бе осеян с рози. През първите трийсетина минути никой от двата отбора не желаеше да рискува. Това бе игра на нерви, на стратегическо изчакване кой от съперниците ще сгреши. Но настъпи часът да бъдат извадени шпагите. Сираков, който дори само с присъствието си ангажираше вниманието на двама шотландски бранители, овладя топката, завъртя се на 180 градуса и между много тела нанесе кинжален удар в десния ъгъл, не оставяйки никакви шансове на Максуел – 1:0 за Левски. Този гол означаваше и класиране за „сините“, но гостите веднага отвърнаха на удара с удар. Само минута преди края на полувремето след центриране на Стивънс, защитници и вратар сякаш очакваха засада, но сигнал не последва и Дюрант с глава намери незащитена пролука в българската врата.

През второто полувреме „сините“ вече по-трайно се настаниха в полето на гостите и започнаха масирани атаки, като в период от десетина минути гостите не можеха да излязат от своята половина. Удар на Тодоров бе спасен от Максуел, последваха и други опити. Гостите също опасно застрашиха Николов, като веднъж вратарят с акробатичен плонж трябваше да спасява влизащата във вратата му топка. И така до последната минута, когато и Фортуна се усмихна на „сините“.

На пресконференцията треньорът на победителите Георги Василев бе посрещнат с оглушителни ръкопляскания: „Рискувахме и спечелихме. Сираков изпълни задачата си чудесно, игра на една линия с шотландската отбрана и раздаде много пасове на съотборниците си. Създадохме доста голови положения и бе логично да победим. Публиката беше прекрасна дори в минутите, когато резултатът не беше благоприятен за нас.“ Колегата му Уолтър Смит бе тъжен: „След като изравнихме, повярвах, че ще се класираме. Но след гола в последната минута не можехме да сторим нищо.“

А играчите на Левски дадоха воля на радостта си – Наско Сираков: „Съпругата ми Илияна призна, че е донесла на стадиона истински талисман – знак от 50-годишнината от рождението на Гунди. Идолът ни беше с нас през тези паметни минути.“ Николай Тодоров: „Не допусках нито за миг, че ще разочароваме публиката. Не съм гледал часовника и не стрелях, защото са изтичали последните секунди. Просто позицията ми се стори удобна и вратата сама кацна на мушката.“ Вратарят Николов: „Вечерта преди мача сънувах, че бием с 3:1. А как избих изстрела с глава на Макферсън – и аз не знам. Просто рефлекс!“ Вратарят на Рейнджърс Максуел само промълви: „Голът на Тодоров стана след невероятен поразяващ удар.“ А самонадеяният преди мача Хейтли призна: „Левски бе по-добър от нас тази вечер и игра като голям отбор.“

Триумфът на Левски над Рейнджърс буквално шокира Европа! Всички изтъкнаха победата на „сините“ като най-голямата сензация в първия кръг на турнирите. А заглавията в британския печат бяха красноречиви: „Мъката на последното издихание“, „Разбито сърце“, „Левски бе твърде жесток към Рейнджърс“.
Текст и статистика: РУМЕН ПАЙТАШЕВ

ЛЕВСКИ - ГЛАЗГОУ РЕЙНДЖЪРС 2:1
(в първия мач 2:3)
1:0 Наско Сираков (36), 1:1 Йън Дюрант (44), 2:1 Николай Тодоров (90).

ЛЕВСКИ: Пламен Николов, Емил Кременлиев, Петър Хубчев, Цанко Цветанов, Александър Марков, Златко Янков, Даниел Боримиров, Наско Сираков, Георги Славчев, Николай Тодоров, Георги Иванов (57 – Петре Григораш)
Треньор: Георги Василев

ГЛАЗГОУ РЕЙНДЖЪРС: Алистър Максуел, Гари Стивънс, Фрейзър Уишарт, Ричард Гъф, Дейв Макферсън, Стюърт Маккол, Тревър Стивън, Ян Фергюсън, Йън Дюрант, Марк Хейтли, Дейвид Хейгън
Треньор: Уолтър Смит

София, ст. „Васил Левски“ – 50 000 зрители.
Съдия: Диас Вега (Испания)

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!